Evenimentul Zilei > Actualitate > „Ia-mă nene“ până la şcoală
„Ia-mă nene“ până la şcoală

„Ia-mă nene“ până la şcoală

În fiecare dimineaţă şi după-amiază, o parte dintre copiii din satul argeşean Măniceşti fac naveta 15 kilometri pentru a merge la şcoala generală din comuna Băiculeşti.

Asta pentru că în satul Măniceşti există doar o şcoală cu clasele I-IV, iar micuţii sunt nevoiţi să meargă din clasa a V-a la Băiculeşti, unde există şapte unităţi de învăţământ. Copiii povestesc că uneori sunt obligaţi să facă autostopul, pentru că microbuzele vin cam rar şi de multe ori şoferii refuză să-i ia, pe motiv că sunt prea mulţi.

„Şoferii nu ne iau mereu pentru că suntem prea mulţi şi că nu plătim. Facem cu mâna la maşini şi ne iau oamenii. Dăm zece, cinşpe mii, cât ne cer. Unii nu ne iau nici un ban“, spune Daniel Militaru, elev în clasa a VII-a. Povestea se repetă de două ori pe zi. Dimineaţa, când vin la şcoală, e mai rău, mai ales iarna.

„Ne mai îngheaţă mâinile până când opreşte vreo maşină sau vine vreun microbuz, dar asta e, nu avem ce face“, pare resemnat cu naveta Adrian Tănase, elev în clasa a VI-a. Mezinul grupului de prichindei navetişti are doar 7 ani. Cosmin Costea e în clasa a II-a şi nu merge decât cu microbuzul. „Mi-a spus mami să nu mă sui în maşini cu oameni pe care nu-i ştiu. Aştept maxi-taxi, mai bine“, mărturiseşte copilul.

„Pur şi simplu acum nu avem bani“

Situaţia celor zece copii care fac naveta zilnic e bine-cunoscută în comuna Băiculeşti. „Am avut o discuţ ie cu administraţia locală şi au spus că trebuie mai multe microbuze, dar nimic. Sunt copii care merg şi pe jos“, spune Ileana Bodescu, directorul coordonator al instituţiilor de învăţământ din comună. De cealaltă parte, autorităţile locale susţin că momentan bugetul nu le permite să achiziţioneze microbuze şcolare.

„Un singur microbuz nu e de ajuns. Am avea nevoie de trei microbuze. Nu doar spre Măniceşti trebuie să meargă, ci şi spre celelalte sate. Ne-am gândit că ne trebuie trei şoferi, doi de rezervă, asta înseamnă cheltuieli cu salariile, cu combustibilul, pur şi simplu acum nu avem bani. În perspectivă, asta trebuie să facem“, spune viceprimarul comunei, Marian Anghel.