Evenimentul Zilei > Actualitate > Hoţii de fier vechi au culcat la pământ un stâlp pan-european de înaltă tensiune. Pe când vor tăia Turnul Eiffel?
Hoţii de fier vechi au culcat la pământ un stâlp pan-european de înaltă tensiune. Pe când vor tăia Turnul Eiffel?

Hoţii de fier vechi au culcat la pământ un stâlp pan-european de înaltă tensiune. Pe când vor tăia Turnul Eiffel?

Poliţia caută mai mulţi indivizi care au culcat la pământ un stâlp de înaltă tensiune, prin care Transelectrica vinde curent la bulgari. Nu mai durează mult şi hoţii de fier vechi vor atenta şi la Turnul Eiffel.

Au crezut că fac afacerea vieţii lor şi că în câteva minute pot obţine 2.000 lei dar, fără să ştie, au fost cât pe ce să lase Bulgaria fără curent electric şi au produs o pagubă de peste un milion de euro companiei Transelectrica SA.

Au culcat la pământ un uriaş stâlp trapezoidal, de înaltă tensiune

Este isprava unor hoţi de fier vechi, căutaţi acum de poliţiştii constănţeni care, dacă vor fi prinşi, vor fi cercetaţi pentru atentat la siguranţa energetică internaţională. O asemenea faptă gravă se pedepseşte cu 20 de ani închisoare.
Hoţii din sudul Dobrogei voiau să fure de fapt ancore de oţel, nişte cabluri groase care susţin care susţin stâlpii de înaltă tensiune. Habar n-aveau că uriaşele angrenaje metalice, înalte de 40 metri, fac parte din linia de interconexiune Isaccea-Varna, prin care Transelectrica transportă 100 megawaţi spre Bulgaria.
Hoţii au ţintit unul dintre zecile de mastodonţi de pe câmpul din apropierea comunei Deleni, au scos butelia de oxigen, furtunele, cuţitul şi au apucat să taie două din cele patru ancore de susţinere.
La al treilea cablu, stâlpul trapezoidal s-a contorsionat şi s-a prăbuşit la pământ. Hoţii s-au speriat şi au luat-o la sănătoasa, abandonându-şi unelte pe câmp.

Este cea mai mare linie de transport de energie din România

„Alarma s-a declanşat automat, am găsit stâlpul 406 căzut, am sunat poliţia, a venit, au ridicat amprente dar şi uneltele abandonate”, spune maistrul de linie Marian Iorga, de la Tranelectrica SA Constanţa, care se plânge că „era cea mai mare linie din România, funcţionează la tensiunea de 400 KV dar este proiectată pentru 750 KV”.
Potrivit conducerii Transelectrica, înlocuirea stâlpului de înaltă tensiune va dura cel puţin o lună. Directorul Transelectrica SA Constanţa, Teodor Stoenescu, subliniază însă că exportul de energie spre Bulgaria nu a fost afectat. La scurt timp după isprava hoţilor de fier vechi, „Transelectrica a comutat operaţiunile pe linia de 400 KV, Ţânţăreni–Koslodui”.
Până când Transelectrica va găsi un alte stâlp de înaltă tensiune, linia Isaccea-Varna rămâne nefuncţională.
CITIȚI ȘI:

  • Stenogramele hoţilor care au pus frână trenurilor
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: