Horia Tecău (25 de ani) scrie istorie pentru România în cadrul turneului de la Wimbledon 2010. Astăzi, de la ora 18.00 (în direct la Sport.ro), tenismenul va juca finala de dublu a celebrei competiţii londoneze de Grand Şlem, alături de suedezul Robert Lindstedt.

În ultimul act de la Wimbledon 2010, oponenţii celor doi vor fi Jurgen Melzer (Austria) şi Philip Petzschner (Germania). Aceştia sunt consideraţi favoriţi la câştigarea trofeului, de către casele de pariuri, care le oferă o cotă de 1,67, în timp ce perechea Tecău / Lindstedt este creditată cu o cotă de 2,05.

Această performanţă nu a venit întâmplător. Înainte de începerea turneului de la Wimbledon, Horia Tecău şi Robert Lindstedt s-au impus în cadrul turneului de la ’s-Hertogenbosch. De asemenea, ei au mai câştigat în 2010 competiţiile de la Auckland (Noua Zeelandă) şi Casablanca (Maroc).

La turneul de de la Wimbledon, cei doi erau capi de serie numărul 16. Horia Tecău participă la turneele de tenis doar la proba de dublu. El a decis să iasă din circuitul individual pentru a se concentra la proba dedicată perechilor.

Finaliştii din proba de dublu de la Wimbledon 2010 au asigurat un cec total de 120.000 de lire sterline, iar cei care vor câştiga partida vor fi recompensaţi cu 240.000 de lire sterline.

Ţiriac şi Ruzici, ultimul succes major la un turneu de Grand Şlem

Pentru Tecău nu este o premieră faptul că va juca la Wimbledon, la dublu, cu trofeul pe masă. În 2002, el a câştigat finala alături de Florin Mergea, fostul său coechipier, în cadrul competiţiei rezervată juniorilor. Ultima dată când România a avut reprezentanţi într-o finală a unui turneu de Grand Şlem s-a întâmplat în 1979, atunci când Ion Ţiriac şi Virginia Ruzici pierdeau finala de dublu mixt, la Roland Garros, în faţa cuplului australian format din Wendy Turnbull / Bob Hewitt.

Ilie Năstase a câştigat la trofeul, alături de americanul Jimmy Connors

În proba de dublu-masculin, Ilie Năstase se impunea în 1973 pe iarba de la Wimbledon, alături de americanul Jimmy Connors, în faţa perechii formate din australienii John Cooper/Neale Fraser. Tot alături de Connors, Năstase câştiga în 1975 turneul de Grand Şlem de la US Open, în faţa cuplului Tom Okker (Olanda)/ Marty Riessen (SUA).

Tot astăzi, de la ora 16.00 (în direct la Sport.ro) la Wimbledon 2010 va avea loc finala feminină, ce se va disputa între americanca Serena Williams, câştigătoarea de anul trecut a competiţiei, şi rusoaica Vera Zvonareva.

Prima tenismenă are în palmares 12 titluri de Grand Şlem, ultimul câştigat în acest an la Australian Open, în timp ce adversara sa se află pentru prima dată în carieră la acest nivel.

240.000 de lire sterline
va primi perechea care va câştiga astăzi finala Wimbledon 2010, în timp ce învinşii au garantat un cec în valoare de 120.000 de lire sterline