Evenimentul Zilei > Social > Horia-Roman Patapievici: „Partea nevăzută, în viața noastră, decide totul”
Horia-Roman Patapievici: „Partea nevăzută, în viața noastră, decide totul”

Horia-Roman Patapievici: „Partea nevăzută, în viața noastră, decide totul”

Scriitorul Horia-Roman Patapievici și-a lansat, aseară, volumul „Partea nevăzută decide totul”, apărută la Editura Humanitas.

 O carte despre esența umanității sau „Cifrul simbolic al Europei”. Evenimentul care a avut loc la Librăria Humanitas Cișmigiu a adunat multe personalități ale vieții culturale românești.

O întâlnire între prieteni

Nu a fost o lansare de carte, ci o întâlnire între prieteni. Cu o analiză dureroasă a ceea ce înseamnă, nu decadența culturii, ci distrugerea acesteia din vinele noastre. O societate în care dispare cultura generală și devine interesată de ceea ce are utilitate imediată, „astfel se pierde omul întreg, umanul”. Prin această carte „Horia-Roman Patapievici face o incizie în materia lumii, în mintea noastră”, a spus scriitorul Gabriel Liiceanu, în prezentarea pe care a făcut-o volumului. Autorul cărții lansate a vorbit despre prieteni, despre cei care l-au îmbrățișat de-a lungul carierei sale și datorită cărora a devenit ceea ce este: Alex Leo Șerban, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Gabriel Liiceanu, Sorel Vieru. „Prezența dumneavoastră aici o simt ca pe o acoladă și o îmbrățișare”, așa și-a început discursul Horia-Roman Patapievici.

Sensul vieții noastre

„Școala nu ne mai educă să vedem nevăzutele! Nu trăim doar într- o lume a văzutelor. Nevăzutele sunt cele care ne permit să vedem paradisul din lume”, a mai spus autorul auditoriului prezent.

„Tot sensul vieții noastre poate fi gândit ca o aducere la vizibilitate, prin felul nostru de a vedea, a părții de nevăzut din lume și din fiecare. Fiecare dintre eseurile cuprinse în acest volum pune în lumină sau celebrează o formă de nevăzut. Nu este nevăzutul suprasensibil ori extrasenzorial. Nu e nimic mistic în nevăzutul de care vorbesc și nimic mistagogic în felul în care îl invoc. Nevăzutul nu e o opțiune. Nevăzutul este aici, lângă noi, în noi, ca un dat inconturnabil al lumii și al naturii noastre”, scrie Patapievici. Cartea va fi prezentată și sâmbătă la Salonul de Carte Bookfest Târgu Mureș.

Nicolae Breban, ironizat

Evenimentul nu a fost lipsit de glumițe la adresa scriitorului Nicolae Breban, mai mulți participanți ironizându-l. Chiar Horia-Roman Patapievici, în finalul discursului său a făcut trimiteri la afirmațiile incalificabile ale acestuia. „Este totuși incredibil să vrei moartea cuiva! E incredibil”, a spus Patapievici. De altfel, acesta a avut, miercuri seară, prima reacție publică după scandalul declanșat de scriitorul Nicolae Breban, cu aproape o lună în urmă. Reamintim că, în 5 mai, Breban, proaspăt propus pentru funcția de președinte al Consiliului consultativ al ICR, s-a lansat în grave acuze la adresa fostului președinte al ICR, Horia-Roman Patapievici, afirmații încheiate apoteotic cu declarații specifice primitivismului, cerând împușcarea lui Patapievici și a lui Gabriel Liiceanu. Ulterior, Breban a negat, numind ceea ce a spus „o metaforă nefericită”. În replică, Horia- Roman Patapievici a declarat miercuri la Realitateatv: „Breban a spus că nu a zis de Liiceanu, ci de mine și a făcut să reia ce a spus la Antena 3 să îl împuște pe Patapievici. Chestiunea în fond este că nu a retractat, el deplânge faptul că românii nu sunt atât de curajoși, încât să pună mâna pe pistol și să mă împuște”.