Secetă în conturile Hidroelectrica: miza şi riscurile insolvenţei

Secetă în conturile Hidroelectrica: miza şi riscurile insolvenţei

Hidroelectrica încearcă să scape de contractele cu "băieţii deştepţi din energie" prin intermediul procedurii insolvenţei, o mişcare-surpriză care s-ar putea dovedi victorioasă dar care presupune câteva riscuri importante.

Principiul de drept care ar permite companiei să scape de contracte este "maximizarea averii debitorului", spune Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Practicienilor în Insolvenţă. Legea falimentului arată că această măsură este posibilă atunci când contractele încheiate au valori sub preţul pieţei sau au fost încheiate fraudulos. "Contează cine va fi administrator judiciar. Doar un administrator bun poate rezolva situaţia cu succes", spune Stănescu.

Hidroelectrica pierde direct un sfert de miliard de euro pe an doar de pe urma contractelor cu "băieţii deştepţi". Totuşi, din punct de vedere contabil bilanţul arată un foarte mic profit, astfel că singurul păgubit este acţionarul, adică statul român.

Ca urmare a declanşării procedurii insolvenţei, Hidroelectrica îşi asumă mai multe riscuri. Listarea a 10% din acţiuni devine foarte puţin probabilă în perioada următoare, avantajul fiind că pe termen lung compania, debarasată de contractele păguboase, va ajunge să valoreze mai mult. În cazul relaţiei cu băncile, creditele vor deveni mai scumpe şi mai greu de obţinut. De asemenea, pentru creditele deja existente băncile va trebui să constituie provizioane suplimentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă cel mai mare risc este acela ca instanţa să nu accepte principiul "maximizării averii debitorului" şi să treacă la executarea silită a companiei, lichidare sau distribuirea de acţiuni către titularii de creanţe. UPDATE. Hidroelectrica a anunţat public decizia abia astăzi şi o pune pe seama secetei care ar fi provocat scăderea încasărilor cu 10%, a scăderii de încasări rezultată din deprecierea leului şi a pierderilor financiare din ultimul an şi cinci luni. Conform unui dosar de pe Tribunalul Bucureşti publicat pe 15 iunie 2012, SOCIETATEA COMERCIALĂ DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE ÎN HIDROCENTRALE HIDROELECTRICA SA şi-a cerut insolvenţa. Referitor la publicarea pe site-ul Tribunalului Bucuresti a cererii de intrare in insolvenţă a SC HIDROELECTRICA SA, Ministerul Economiei spune că decizia a fost luată de conducerea societăţii.

"Hotărârea privind cererea de intrare în insolvenţă a fost luată de Consiliul de Administraţie al societăţii SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, în calitate de acţionar, nu interferează în niciun fel în procedurile judiciare în care sunt implicate societăţile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenţa în niciun mod instanţele de judecată", se arată într-o informare transmisă presei de reprezentanţii Ministerului Economiei.

Oficialii Fondului Proprietatea, care deţine 19,9% din Hidroelectrica, au refuzat să comenteze situaţia până la închiderea Bursei.

Termenul de judecată este de 20 iunie 2012, se mai arată pe site-ul TMB. Insolvenţa ar putea reprezenta o modalitate prin care compania ar putea opri contractele bilaterale ale societăţii cu 'băieţii deştepţi' din energie.

Comitet interministerial pentru analiza situaţiei

Premierul Victor Ponta a decis pe data de 7 iunie înfiinţarea unui comitet interministerial privind situaţia economico-financiară a producătorului de energie electrică Hidroelectrica Bucureşti, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei.

Într-o săptămână, comitetul interministerial ar fi trebuit să prezinte Guvernului o informare asupra situaţiei economico-financiare a companiei Hidroelectrica, precum şi propuneri de măsuri care să conducă la îmbunătăţirea activităţii societăţii, se arată în decizia premierului.

Conform documentului, noul comitet interministerial este format din ministrul de Finanţe, vicepremierul Florin Georgescu, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, şi ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean. Hidroelectrica a încheiat anul trecut cu un profit net de aproximativ 1,41 milioane de euro, în condiţiile realizării unei cifre de afaceri de 714 milioane de euro.

Pe listă pentru manager privat

Hidroelectrica a făcut obiectul unor contracte bilaterale prin care anumite companii au primit energie electrică, la preţuri mai mici. Contractele cu "băieţii deştepţi" din energie au fost intens criticate de reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene şi au fost supuse unui proces de renegociere. Prima companie din sectorul energetic, care ar putea fi Hidroelectrica, va avea management privat funcţional chiar la sfârşitul acestei luni, a declarat şeful OPSPI, Remus Vulpescu la o conferinţă de presă.

"O companie din energie va avea management privat funcţional la sfârşitul lunii iunie. Hidroelectrica este una dintre companii. Este şi Complexul Energetic Oltenia. Sunt în total 10 companii la care erau demarate procedurile pentru selecţie. Vom încerca să ne asigurăm, împreună cu organele de decizie, cu Consiliile de Administraţie şi cu directorii generali, că se aduc îmbunătăţiri vizibile în situaţiile financiare ale societăţilor", a afirmat Remus Vulpescu.

Băieţii deştepţi nu au acceptat reducerea contractelor

În 6 iunie 2012, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, declara că majorările de preţ din contractele bilaterale ale Hidroelectrica renegociate până în prezent cu beneficiarii sunt prea mici, reducerile de cantităţi la fel, iar niciuna dintre companii nu a acceptat reducerea perioadei contractului.

"Unele dintre opţiunile noastre ne-ar putea permite să tragem o concluzie relativ rapid, altele după întâlnirea cu boardul. Sunt opţiuni pentru renegociere, pe care variantă o alegem, depinde şi de rezultatele economice şi de respectarea principiilor de drept. Varianta scurtă ar fi să ne pliem la ofertele făcute până în prezent de aceşti beneficiari. Niciunul nu a acceptat reducerea perioadei. Sunt, în opinia noastră, creşteri prea mici de preţ şi reduceri mici de cantităţi. Se poate obţine mai mult pentru Hidroelectrica. Noi vă spunem că aceste contracte pot fi încetate, însă rezilierea ne limitează opţiunile", a declarat Remus Vulpescu.

De asemenea, acesta a precizat că în negocieri autorităţile române nu sunt satisfăcute de stabilirea unui preţ pentru anul actual, apropiat de preţurile pieţei concurenţiale. Iată cum s-au încheiat negocierile:

1. ALRO (consumator eligibil) 392.550.000 lei Cantitate anuală contractată: 3.000.000 MWh Preţ contractat 2011: 130,85 lei/MWh (formula LME) Termen contract: Nu sunt de acord cu reducere termen şi cantitate. Renegociere preţ cu vechiul Guvern: Acceptă discutarea unei corecţii a formulei lunare de determinare a preţului. Propunerea ALRO a fost preţ minim 140 lei/MWh şi preţ maxim 155 lei/MWh. Ultima propunere a Hidroelectrica: preţ minim - 155 lei/MWh şi preţ maxim - 170 lei/MWh, reprezentând o marjă de profit minim de 23% şi maxim 35%. Modificarea principiilor de ajustare a preţului anual. Pact comisoriu (reziliere): Nu sunt de acord cu propunerile Hidroelectrica.

2. ELSID Titu (consumator eligibil) 25.750.000 lei Cantitate anuală: 250.000 MWh Preţ 2011: 103 lei/MWh (preţ îngheţat la 2009) Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate. Renegociere preţ cu vechiul Guvern: 162 lei/MWh (creştere 57,28%) Renegociere cantitate: Sunt de acord cu reducerea fermă a cantităţii anuale cu 20% şi clauza de hidrolicitate redusă (până la 20%). Modificarea principiilor de ajustare a preţului anual. Pact comisoriu (reziliere): Nu sunt de acord cu propunerile Hidroelectrica.

3. Electrocarbon Slatina 20.600.000 lei Cantitate anuală: 200.000 MWh Preţ 2011: 103 lei/MWh (preţ îngheţat la 2009) Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate. Renegociere preţ cu vechiul Guvern: 162 lei/MWh (creştere 57,28%) Renegociere cantitate: Sunt de acord cu reducerea fermă a cantităţii anuale cu 20% şi clauza de hidrolicitate redusă (până la 20%). Modificarea principiilor de ajustare a preţului anual. Pact comisoriu (reziliere): Nu sunt de acord cu propunerile Hidroelectrica.

4. Electromagnetica (furnizor licenţiat) 140.000.000 lei Cantitate anuală: 1.000.000 MWh Preţ 2011: 140 lei/MWh Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate. Renegociere preţ cu vechiul Guvern: 175 lei/MWh (creştere 25%) Renegociere cantitate: De acord cantităţii ferme cu 10% şi păstrarea reducerii cu 20% în caz de hidraulicitate redusă. Modificarea principiilor de ajustare a preţului anual. Pact comisoriu (reziliere): Sunt de acord şi fac o propunere proprie privind condiţiile rezilierii şi modificarea circumstanţelor.

5. EURO PEC (furnizor) 52.170.000 lei Cantitate anuală: 370.000 MWh Preţ 2011: 141 lei/MWh Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate. Renegociere preţ: 174,5 lei/MWh (creştere 23,75%) Renegociere cantitate: De acord cu reducerea cantităţii ferme cu 10% şi cu clauza de hidrolicitate (20%). Modificarea principiilor de ajustare a preţului anual. Pact comisoriu (reziliere): Sunt de acord cu propunerile privind principiile de ajustare a preţului annual, modificarea circumstenţelor de reziliere.

6. ENERGY HOLDING (furnizor) 308.100.000 lei Cantitate anuală: 2.370.000 MWh Preţ 2011: 130 lei/MWh Termen contract: reducerea termenului de valabilitate cu o lună. Renegociere preţ: 162 lei/MWh (creştere 24,61%) Renegociere cantitate: De acord cu reducerea cantităţii ferme cu 10% şi cu clauza de hidrolicitate (10%). Cantităţile nelivrate se vor livra ulterior. Modificarea principiilor de ajustare a preţului anual. Pact comisoriu (reziliere): Nu sunt de acord cu propunerile Hidroelectrica.

7. ALPIQ ROMENERGIE (furnizor) 234.000.000 lei Cantitate anuală: 1.800.000 MWh Preţ 2011: 130 lei/MWh Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate. Renegociere preţ: 162 lei/MWh (creştere 24,61%), preţ ferm pe 2012. Părţile consimt ca, în mod excepţional, să excludă în mod excepţional în întregime anul 2012 din mecanismul de ajustare a preţului, excludere valabilă şi pentru anul viitor. Renegociere cantitate: De acord cu reducerea cu 10% a cantităţii ferme (cu unele amendamente). De acord cu reducerea de 10% (hidraulicitate scăzută), dar cu două amendamente: cantitatea redusă va fi compensată printr-o creştere ulterioară şi reducerea nu se suprapune cu invocarea Forţei Majore. Modificarea principiilor de ajustare a preţului anual. Pact comisoriu (reziliere): Nu sunt de acord cu propunerile Hidroelectrica. Propune introducerea unor clauze care să permită ieşirea din contract în condiţii negociate. 8. ALPIQ ROMINDUSTRIE (furnizor) 143.000.000 lei Cantitate anuală: 1.100.000 MWh Preţ 2011: 130 lei/MWh Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate. Renegociere preţ: 162 lei/MWh (creştere 24,61%), preţ ferm pe 2012. Aceleaşi amendamente ca şi la ALPIQ ROMENERGIE. Renegociere cantitate: Aprobă reducerea cu 10% a cantităţii ferme şi tot cu 10% în caz de hidraulicitate redusă (cu exact aceleaşi amendamente ca la ALPIQ ROMENERGIE). Modificarea principiilor de ajustare a preţului anual. Pact comisoriu (reziliere): Nu sunt de acord cu propunerile Hidroelectrica. Propune introducerea unor clauze care să permită ieşirea din contract în condiţii negociate.

9. EFT (furnizor) 121.175.000 de lei şi 38.850.000 de euro Cantitate anuală: 925.000 MWh (intern), 925.000 MWh (export) Preţ 2011: 131 lei/MWh respectiv 42 euro/MWh Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate. Renegociere preţ: 161 lei/MWh (creştere 23,84%), la intern, şi 43,50 euro/MW h (creştere 3,5%), pentru livrarea la graniţă. Renegociere cantitate: Acceptă reducerea cantităţii anuale ferme de la 2TWh la 1,85 TWh. Pentru 2012, reducerea este de la 1,85 TWh la 1,5 TWh. Modificarea principiilor de ajustare a preţului anual. Pact comisoriu (reziliere): Acceptă discutarea clauzelor de modificare a circumstanţelor. Propune introducerea unor clauze de ieşire din contract. CITIŢI ŞI:

  • Victor Ponta: Voi pune la dispoziţia DNA contractele Hidroelectrica prelungite în mandatul lui Adriean Videanu
  • Ne-am bucurat prematur. Statul nu a obţinut nimic din negocierile cu "băieţii deştepţi"
  • "Băieţii deştepţi" nu mai sunt atât de răi. Negocierile cu Guvernul, în prelungiri. CÂT au câştigat de la stat
  • Consiliul Concurenţei: Investigaţiile la Hidroelectrica vor dura cel puţin până în decembrie