Hard diskuri externe

Hard diskuri externe

Cu astfel de periferice, ai o copie de rezervă a datelor de pe computer şi-ţi rămâne loc liber berechet.

Din moment ce astăzi orice calculator nou are un hard disk generos, de ce am mai avea nevoie de o soluţ ie de stocare externă? Ei bine, sunt multe situaţii în care un hard disk separat se poate dovedi util.

Problemele cu sistemul de operare necesită realizarea periodică a unei copii de rezervă a colecţiei de date de pe calculator. Multitudinea de filme şi muzică adunate de-a lungul timpului au nevoie de un spaţiu separat de cel al PC-ului. Iată doar două motive pentru a te orienta spre un produs de stocare extern.   Caracteristici de urmărit. Nu prea mai merită să cumperi un hard disk extern cu o capacitate mai mică de 150 GB, deoarece preţurile sunt foarte apropiate. Unele modele însă vin cu ceva în plus, şi atunci merită să faci un compromis la spaţiu. De exemplu, Packard Bell Store&Play oferă numai 80 GB, dar are un sistem de divertisment ce face uşor accesul la filmele şi muzica stocate pe el.

Dispune şi de o telecomandă, deci, practic, capacităţile sale merg dincolo de simpla stocare a datelor. Există deja în magazinele din România şi hard diskuri de 1 TB (aproximativ 1.000 GB) la preţuri competitive, dar gândeşte-te dacă ai nevoie de atât spaţiu.

Este posibil ca, pe măsură ce-l umpli, să se mişte mai încet decât unul de 500 GB aproape plin. În afară de spaţiu, mai este importantă viteza de rotaţie. Cea mai uzuală este cea de 7.200 de rotaţii pe minut. Aceasta, combinată cu memoria buffer (tampon) constituie cele mai importante două caracteristici care fac diferenţ a dintre un aparat rapid şi unul mai încet.

Conectivitatea este de asemenea importantă. USB 2.0 este standardul cel mai des întâlnit, dar unele modele mai vin şi cu porturi Firewire. Nu în ultimul rând, software-ul pentru realizarea copiilor de rezervă poate face diferenţa. De exemplu, Western Digital dispune de o metodă de a face backup automat numai la folderele configurate de tine, urmând să copieze apoi periodic doar fişierele modificate.

Ne puteți urmări și pe Google News