Guvernul Sloveniei, tara care la 1 ianuarie a preluat presedintia semestriala a Uniunii Europene (UE), se confrunta cu un debut dificil al mandatului celor sase luni in fruntea blocului comunitar - un sfert dintre jurnalistii din micul stat care a facut parte din fosta Iugoslavie acuza autoritatile ca ingradesc libertatea presei prin controlul economic pe care il exercita asupra mass-media.
Blaz Zgaga si Matej Surc, doi dintre cei mai cunoscuti ziaristi sloveni, au initiat anul trecut o petitie in care acuza autoritatile ca se folosesc de actiunile detinute de stat la marile companii de media pentru a lua masuri impotriva criticilor din cele mai importante ziare si televiziuni.
Conform AFP si EUObsrever, petitia celor doi, care a revenit in prim-plan dupa debutul presedintiei slovene, a fost semnata de nu mai putin de 570 de jurnalisti, adica o patrime din totalul ziaristilor din statul cu numai 2 milioane de locuitori.
Sprijin international
Daca, in decembrie, guvernul condus de premierul Janez Jansa a ignorat apelul ziaristilor, reluarea acuzelor in primele zile ale mandatului presedintiei UE a fortat executivul sa reactioneze. Dupa o prima replica nervoasa in care a acuzat jurnalistii ca „raspandesc minciuni si induc in eroare opinia publica interna si internationala” petnru „a discredita tara”, guvernul de la Ljubljana a adoptat un ton mai calm, respingand insa in continuare acuzatiile.
Dezmintirile nu au fost insa prea convingatoare pentru Federatiile Europeana si Internationala ale Jurnalistilor, care au cerut Ljubljanei „sa dea un semnal pozitiv pentru libertatea presei in intreaga Europa” si sa accepte cooptarea de experti independenti in comisia de regelementare a activitatii media, pentru a intari liberatea mass-media slovene.