Guvernul anuntat ieri de noul premier britanic Gordon Brown confirma, inclusiv la nivel de imagine, promisiunile de reforma inaintate de acesta inainte si imediat dupa preluarea sefiei executivului de la Tony Blair.

Un singur om din vechea echipa si-a pastrat postul – ministrul apararii, Des Browne. In schimb, premierul i-a adus in prima linie pe Jacqui Smith, prima femeie care a ocupat vreodata functia de ministru al afacerilor interne, si pe David Miliband, care la 41 de ani devine cel mai tanar ocupant al postului de ministru de externe din ultimele trei decenii.

Cateva figuri importante din guvernul lui Blair au iesit din scena. Printre acestea, John Reid, care a parasit sefia Ministerului Afacerilor Interne, si Margaret Beckett, care se desparte de rolul ei in fruntea diplomatiei britanice.

Toti oamenii premierului

Numirea lui David Miliband in fruntea Ministerului de Externe este una dintre cele mai importante mutari ale lui Gordon Brown. Ex-ministru al mediului, Miliband a fost in trecut consilier pe probleme politice al fostului premier Tony Blair si chiar un potential contestatar al lui Brown la sefia partidului.

Miliband este cunoscut pentru reticenta cu care a privit decizia lui Blair de participare la interventia militara in Irak, dar si pentru atitudinea sa proeuropeana. Analistii considera ca viziunea acestuia va contrabalansa politicile mai degraba eurosceptice ale premierului Brown.

Functia detinuta anterior de Brown, cea de ministru al finantelor, va fi preluata de un apropiat al acestuia, Alistair Darling, in vreme ce sefia Ministerului Justitiei a revenit lui Jack Straw, fost ministru de externe.

Cabinetul lui Brown contine in premiera doi frati, David si Ed Miliband, dar si un cuplu casatorit, Ed Balls, in fruntea noului departament pentru scoli si copii, si sotia acestuia, Yvette Cooper.

In umbra Irakului

Ziua lansarii cabinetului Brown a coincis cu un nou eveniment nefericit in Irak, unde trei soldati britanici si-au pierdut viata si un al treilea a fost ranit. Un semnal al greutatilor pe care noul premier le va infrunta pe aceasta tema, atat in politica internationala, cat si pe plan intern.

Brown, care a recunoscut unele greseli facute de guvernul Blair in Irak, va fi nevoit sa-si inceapa prima sesiune de intrebari si raspunsuri din Camera Comunelor, asemenea predecesorului sau, scrie „The Independent” – aducand un ultim omagiu soldatilor cazuti la datorie in Irak.

Probleme pentru Blair

Intre Orientul Mijlociu si trecutul cenusiu

Tony Blair a fost nominalizat miercuri seara in functia de emisar pentru Orientul Mijlociu, o miscare salutata de Israel, Autoritatea Palestiniana condusa de Mahmoud Abbas si de puterile occidentale, dar criticata de miscarea islamista palestiniana Hamas, care controleaza Fasia Gaza. 

Pana sa-si vada de planurile de viitor, fostul premier mai are insa niste probleme legate de trecut. Presa britanica a precizat ieri ca Blair a fost interogat, saptamana trecuta, pentru a treia oara, in cadrul unei anchete privind finantarea Partidului Laburist.