Evenimentul Zilei > Actualitate > Guvernul pregătește liberalizarea bacșișului. Angajații din HoReCa vor fi consultați de autorități
Guvernul pregătește liberalizarea bacșișului. Angajații din HoReCa vor fi consultați de autorități

Guvernul pregătește liberalizarea bacșișului. Angajații din HoReCa vor fi consultați de autorități

Guvernul vrea o „trasparentizare” a bacșișului. Premierul Florin Cîțu este de părere că, în cazul de față, este vorba despre efecte directe și indirecte și și-a arătat intenția de a discuta și cu angajații HoReCa cu privire la această măsură.

Florin Cîțu vrea „o transparentizare a bacşişului„, însă nu s-a exprimat foarte clar în ceea ce privește impozitarea acestuia. Șeful Guvernului susține că, în situația de față, trebuie luate în calcul și efectele asupra angajaților din industrie.

Declarațiile premierului vin în contextul în care reprezentanții HoReCa au propus impozitarea bacșișului cu 10%, această măsură contribuind la buget cu cinci milioane de lei anual. Astfel, au mai transmis reprezentanții HoReCa, angajatorii ar putea oferi și salarii mai mari.

Florin Cîțu are „rezerve” cu privire la impozitarea bacșișului

„Aş vrea să discut acest lucru şi cu cei care primesc bacşişul, să văd dacă ei sunt de acord. Eu ştiu această măsură, am mai văzut-o.

Sunt de acord cu a avea o transparentizare a bacşişului, dar cu impozitarea, ştiţi foarte bine că am rezerve de fiecare dată.

Când introducem taxe, efectele sunt directe şi indirecte şi, până la urmă, aş vrea să ştiu care este impactul indirect şi asta nu îmi spune nimeni deocamdată şi aş vrea să discut cu ei despre asta”, a declarat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă susținută la Palatul Victoria.

Impozitarea bacșișului bântuie periodic Guvernul

Nu este prima dată când autoritățile politice din România discută despre astfel de măsuri. După ce, în anul 2015, Eugen Teodorovici a anunțat că renunță la impozitarea bacșișului, ministrul a revenit la ideea din trecut, la cererea operatorilor din turism, în anul 2019.

Angajatorii din turism au susținut că, prin modificarea legii și reglementarea bacșișului, angajații lor își vor dubla veniturile, vor evita evaziunea fiscală și, totodată, va fi stimulată și forța de muncă din acest domeniu, al ospitalității. Intenția din trecut a constituit un prilej de ironii la adresa ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici.

„Este o temă pe care o urmărim de ceva timp și pe care o considerăm benefică industriei turismului. Reglementarea tipsului este o chestiune pe care industria și-o dorește foarte mult, pentru că o consideră benefică. Au mai fost niște experiențe în trecut. De data asta, cred că lucrurile sunt gândite mult mai aprofundat.

Va fi o măsură voluntară, nu va exista bacșiș obligatoriu în România. Banii vor ajunge la cei care prestează serviciile, nicidecum la antreprenori. Vor exista venituri transparente mai mari, vor avea posibilitatea să acceseze mai ușor credite sau orice alte facilități de tip financiar. Sunt și anumite avantaje pe care le vor avea și clienții și antreprenorii și sperăm, sau credem, că și statul român”, a declarat Dragoș Anastasiu, șeful Task Force, în anul 2019.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News