Totodată președintele a spus că actualul Guvern va avea un mandat scurt, de tranziție, până la alegerile parlamentare:  „Alegerile anticipate sunt o soluție foarte buna dar nu cu guvernul Dăncilă nterimar. Fiecare zi cu acest guvern demis este o zi pierdută pentru România“.

Lui Klaus Iohannis i-au trebuit trei runde de consultări cu partidele parlamentare, vineri luni și marți, deși numele viitorului premier era cunoscut de toată lumea încă înainte de a începe discuțiile.

Negocierile pentru voturilor necesare validării Guvernului s-au desfășurat anevoios deoarece formațiunile pe care, teoretic, se bazau liberalii au propria agendă. Ieri, în Parlament, liderii acestora au început să bată în retragere, în ce privește votul de învestitură. Despre participarea la guvernare, nici vorbă.

USR vrea alegeri anticipate imediat, pentru a nu le da social-democraților timp de redresare; UDMR nu dă cecuri în alb; PMP nu abdică de la condiții; Pro România nici măcar nu a fost invitat la discuții, ceea ce l-a lezat pe Victor Ponta. La ALDE nu este consens. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că dacă intră PMP la guvernare, nu votează, însă alți liberal-democrați cred că ar trebui să fie în Guvern.

PSD, partid care a refuzat să participe la consultările de la Cotroceni, a anunțat că nu va vota Cabinetul PNL.

Ludovic Orban se bazează cu certitudine doar pe parlamentarii propriului partid și, posibil, pe cei din  grupul minorităților.

Viitorul nu se întrevede prea luminos pentru Guvernul Orban

Liberalii au câte trei nume de miniștri, dar nimeni nu le cunoaște, chiar dacă presa a publicat liste provizorii. Oricum, ei par îngroziți de ce urmează să se întâmple. „Va fi un coșmar, cu cinci partide care trag fiecare în altă direcție”, a spus, pentru EVZ, un liberal marcant, al cărui nume figurează pe lista miniștrilor.

Ieri, la Camera Deputaților, la trecerea unui grup mare de liberali, am strigat „Domnule ministru!” și toți s-au întors. Dan Vâlceanu, favorit la Ministerul Muncii, a început să râdă și a arătat cu degetul către un coleg: „El e!”

Chiar dacă pedalează pe revenirea la două tururi pentru alegerea primarilor, așa cum cer toate partidele cu excepția UDMR, PNL are mari probleme cu proprii edili, cei mai numeroși după PSD. Primarii liberali sunt avantajați de forma actuală și nu vor două tururi.