Asumarea are loc în lipsa reprezentanţilor opoziţiei, care au anunţat că nu se vor prezenta la şedinţă.
Conform proiectului privind promovarea la ÎCCJ, judecătorii vor fi selectaţi de comisii din care vor face parte şi un psiholog, dar şi un avocat din Uniunea Naţională a Barourilor din România, pe baza a trei probe.
Transparenţă în evaluarea candidaţilor
Cea dintâi probă constă în evaluarea hotărârilor judecătoreşti redactate, în cazul judecătorilor, sau a actelor întocmite în faza de urmărire penală ori în faza judecăţii, în cazul procurorilor, în ultimii zece ani. Actele vor fi publicate pe internet, aşa încât oricine va putea să le examineze şi să sesizeze comisia de concurs cu privire la eventuale nereguli."Este un element de transparenţă, astfel încât cei care ajung la ÎCCJ să poată sta în faţa oricui şi să dea explicaţii pentru orice sentinţă dată", a explicat premierul Emil Boc în plenul Parlamentului.
Cea de-a doua probă va fi un interviu în faţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la care va participa şi un psiholog. Se vor pune întrebări cu privire la conduita, deontologia şi integritatea candidatului.
Premierul a declarat că aceste două probe sunt eliminatorii. Pentru prima probă de vor da maxim 75 de puncte, iar pentru cea de a doua 25, şi vor intra în examenul scris numai cei care vor obţine 80 de puncte la aceste două probe.
Minim nota şapte la probele scrise
Cea de-a treia etapă constă în patru probe scrise cu caracter teoretic şi practic, media generală pentru promovare fiind opt, iar nota minină admisă pentru a promova o probă fiind şapte.
Prin angajarea răspunderii, actele normative se consideră adoptate, fără a mai fi dezbătute de legislativ, dacă în termen de trei zile nu se depune o moţiune de cenzură sau dacă aceasta din urmă este respinsă. În cazul adoptării moţiunii de cenzură, Executivul îşi pierde mandatul. USL a anunţat deja că va iniţia un asemenea demers.
CITIŢI ŞI:

  • Guvernul îşi asumă răspunderea, CSM organizează interviuri
  • Alegeri comasate peste un an. Moţiune de cenzură de Crăciun