Executivul a adoptat în această seară proiectul de lege privind privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor. „Prin  această lege, le dăm posibilitatea autorităţilor să publice locale să intervină să reabiliteze faţadele din fondurile publice locale, apoi să se întoarcă împotriva proprietarilor care nu vor să-şi refacă faţadele caselor de de bună voie”, a explicat ministrul dezvoltării, Elena Udrea.
Pe de altă parte, proiectul le dă dreptul proprietarilor să acceseze un credit asemănator cu cel de reabilitare termică ca să-şi finanţeze lucrările de  reabilitare, se mai specifică în actul adoptat azi de Guvern. Creditul va fi garantat de stat şi va trebui rambursat în cinci ani. În plus, proprietarul va fi scutit de impozit pe o perioadă de cinci ani, după cum a explicat ministrul Udrea.
În cazul clădirilor-monument, costurile reabilitările vor fi suportate de Ministerul Dezvoltării. Obligaţia acestor lucrări nu va fi însă valabilă pentru construcţii expertizate tehnic şi încadrate în Clasa I de risc seismic şi pentru blocuri reabilitate termic sau înscrise în programele locale pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică.
Lucrările de intervenţie pentru „reabilitarea structural-arhitecturală exterioară a construcţiei" vor consta în reparaţii la zidării, tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, refacerea învelitorii/terasei, inclusiv refacerea/repararea trotuarelor de protecţie aferente construcţiei, demontarea/remontarea instalaţiilor şi echipamentelor montate pe faţade/terase. Amenzile aplicate proprietarilor pentru nerespectarea obligaţiei de derulare a lucrărilor vor fi cuprinse între 2.000 lei şi 10.000 lei.