Greta Garbo, diva cu pitici sub canapea

Greta Garbo, diva cu pitici sub canapea

Replica ar putea fi: "Bine că n-avea pitici pe creier". Chiar avea! Desigur este ireverenţios să vorbeşti aşa despre o legendă a ecranului. Mai ales că pe 18 septembrie tocmai se împlinesc 106 ani de la naşterea divei. Trebuie să recunoaştem însă tristeţea vremurilor plictisite de biografiile elegante, complete, şi vioiciunea lor când vine vorba despre informaţii ceva mai "săltăreţe" despre celebrităţi.

O durdulie senzuală

În anul 1925, unui director de studio din Stockholm îi era prezentată durdulia, stângacea şi timida Greta Lovisa Gustaffson. Lucra ca funcţionară într-un magazin din oraş, unde din când în când era şi model pentru diferite reclame din ziar.

După ce a jucat într-un "clip publicitar" pentru magazinul unde lucra, a remarcat-o un regizor suedez în vogă, care considera că a dat peste o "durdulie senzuală". I-au schimbat numele în Garbo- echivalentul cuvântului "spirit" în suedeză. Stângacea şi timida a dat la iveală o seducătoare a cărei glorie a durat 15 ani, şi care s-a pus în valoare în 25 de filme. A început în filmele mute, şi a făcut faţă cu mare succes filmelor sonore, replica ei "Dă-mi un whisky cu bere de chimbir alături, şi nu fii zgârcit dragule!" (din "Anna Christie") făcând furori. Celebră a rămas şi afirmaţia unui critic: "Ceea ce vede un bărbat la alte femei atunci când este beat, vede la Garbo fiind treaz"!

Ne puteți urmări și pe Google News

Fete, troli, legume, flori

Cine şi-ar fi închipuit că durdulia va deveni o divă inabordabilă, cu schimbări bruşte de atitudine, şi cu…pitici pe creier dacă vreţi! Potrivit unor scrisori care au ieşit la iveala în 2005, actriţei nu-i plăcea să fie în centrul atenţiei pentru că era "depresivă şi se ruşina de faptul că tatăl său a fost om de serviciu". Nu asista la premierele propriilor filme, nu participa la petrecerile de la Hollywood, nu dădea nimănui numărul de telefon, şi însuşi directorul companiei Metro Goldwyn Mayer trebuia să ceara audienţă secretarului ei pentru a-i putea vorbi!

A avut foarte puţini prieteni, legături amoroase scurte şi nu s-a măritat niciodată. Unele voci susţin însă că vedeta nu s-a căsătorit pentru că nu şi-a revenit niciodată după ce a încheiat o relaţie amoroasă cu actriţa suedeză Mimi Pollak. Barry Paris, biograful vedetei a susţinut că Greta Garbo a încercat fără succes să îşi reprime tendinţele de lesbianism…

Garbo s-a retras din lumea filmului la vârsta de 36 de ani. În următorii 50 de ani s-a plimbat zilnic, deghizată, prin New York, în timp ce paparazzi o aşteptau la fiecare colţ ca să-i facă fotografii. După plimbare se retrăgea în apartamentul ei plin cu tablouri de Renoir şi…pitici.

Există chiar şi o "poveste" în acest sens. Un fost prieten i-a făcut o vizită în apartamentul său, pe malul fluviului East River, în New York. Când Garbo a părăsit camera pentru a-i pregăti ceva de băut, el a observat o figură ciudată care privea de sub canapea. "Era un trol!", va mărturisi omul nostru mai târziu, deoarece nu a rezistat să facă o "inspecţie" sub canapea. "Ştiţi piticii aceia mici din plastic care au părul zbârlit, vopsit în roşu şi turcoaz? Era o întreagă comunitate de pitici, aşezată în formaţie". Omul nostru verifica de fiecare dată pe furiş, când se întorcea în apartamentul Gretei: piticii se aflau în locuri diferite…

Până la sfârşitul vieţii, Garbo se ocupă de grădinărit. Îşi petrece tot timpul printre flori şi legume. În 1954 i se acordă un Oscar special pentru întreaga carieră. Îşi scrie biografia în 1990-an în care iese de pe scena vieţii. Rămâne o mare stea a ecranului, o divă cu adevărat, a cărei faimă nu va apune niciodată. Şi, în fond şi la urma urmei, fiecare cu piticii lui!