"Cofinanţat din Fondul european pentru protejarea frontierelor Uniunii Europene, lucrarea va costa 5,498 milioane de euro, licitaţia urmând să fie lansată până la sfârşitul lunii septembrie", a precizat Efstathia Latifi, inginer în cadrul departamentului tehnic al ministerului.
Gardul va fi format din două bariere paralele, de sârmă ghimpată, lungi de 10,3 km fiecare şi cu o înălţime de 2,5-3 metri, şi va fi construit pe linia de frontieră din apropiere de Kasatanies, punctul de trecere cel mai des folosit de imigranţi pentru a traversa râul Evros, care separă Grecia de Turcia.
Frontiera terestră greco-turcă, de 150 de km, este principalul punct de intrare în UE pentru imigranţii ilegali, aici fiind înregistrate aproape jumătate dintre intrările ilegale în spaţiul comunitar.
UE s-a opus proiectului
Turcia nu s-a opus proiectului, însă Comisia Europeană şi-a exprimat iniţial rezervele, atunci când, la începutul lunii ianuarie, Atena a anunţat construirea unui zid pentru a împiedica fluxul de imigranţi ilegali. "Zidurile sau grilajele sunt măsuri pe termen scurt, care nu permit abordarea într-o manieră structurală a chestiunii imigraţiei ilegale", a declarat atunci Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului responsabil cu afaceri interne, Cecilia Malmstrom.
Cotidianul grec Ta Nea a dezvăluit, acum o săptămână, că Grecia este pe cale să construiască tranşee de 120 de km în apropiere de Evros, pentru a proteja regiunea de inundaţiile recurente şi pentru a împiedica imigraţia clandestină.