Parte datorită stabilizării preţurilor, parte datorită campaniilor anticontrabandă derulate de producătorii de ţigarete, iar parte în urma descinderilor poliţiştilor în vămi, comerţul de ţigări ilegale a scăzut simţitor în ultimii doi ani, de la peste 36% în 2010 la aproximativ 13% în luna mai 2012, conform lui Neil Coupland, director general JTI România.
De unde vin ţigările de contrabandă? Studiul asupra pieţei autohtone a ţigaretelor, realizat de Novel Research, arată că ponderea produselor ilicite provenite din Republica Moldova şi Ucraina a scăzut în ultimii ani, crescând în schimb volumul ţigaretelor aduse ilegal din Serbia.
Procentul acestora în total contrabandă a urcat de la 20,8% în martie până la 29,1% în mai, în timp ce ponderea ţigaretelor aduse din Moldova a scăzut de la 26,2% la 24,5%, iar ţigărilor ucrainene le revenea, în mai, 24,7%, faţă de 27% în martie.

De altfel, cel mai mare nivel al contrabandei este, în prezent, în vestul ţării, 35,7%, cu mult peste contrabanda regiunilor de la graniţa cu Ucraina şi Moldova, Nord-Vest (15,1%) şi Nord-Est (28,3%). Vestea bună este că avem o regiune, centrul ţării, unde studiile arată că românii nu mai fumează ţigări de contrabandă.
"Contrabanda a scăzut de la peste 36% din totalul pieţei, în ianuarie 2010, la circa 13%, în mai 2012".
NEIL COUPLAND, JTI România