Deşi comunitatea internaţională a condamnat vehement anexarea Crimeii de către Rusia, nerecunoscând ciuntirea Ucrainei, gigantul Google s-a grăbit să marcheze pe hărţile online noua graniţa trasată arbitrar.

Compania americană a trecut Crimeea, pe hărţile sale online, ca aparţinând Rusiei şi a introdus o frontieră în Europa, care nu este recunoscută nici de UE nici de către Statele Unite. Pe Google Maps apare acum o graniţă „punctată” între peninsula Crimeea şi Ucraina. Totodată, de pe hărţile Google a dispărut vechea granţă de la strâmtoarea Kerci, care delimita Rusia de peninsula Crimeea, notează europeanul.org. La fel ar fi procedat şi gigantul american Apple.

Potrivit publicaţiei citate, şi serviciul rusesc „Yandex” a inclus peninsula Crimeea în componenţa Federaţiei Ruse. Însă, potrivit gazeta.ru, internauţii văd diferit harta în funcţie de locul accesării. Astfel, pentru utilizatorii yandex din Ucraina Crimeea este prezentată drept un teritoriu al Ucrainei, iar cei care accesează serviciul din Rusia văd peninsula ca parte a Federaţiei Ruse.

Toate aceste modificări ale companiilor de Internet au loc în condiţiile în care atât Statele Unite ale Americii, cât și Uniunea Europeană au condamnat anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și au impus Moscovei numeroase sancţiuni.