Evenimentul Zilei > Social > Gheorghiță: Nu recomandăm întreruperea schemei de vaccinare AstraZeneca. Se pierd beneficiile maximale
Gheorghiță: Nu recomandăm întreruperea schemei de vaccinare AstraZeneca. Se pierd beneficiile maximale

Gheorghiță: Nu recomandăm întreruperea schemei de vaccinare AstraZeneca. Se pierd beneficiile maximale

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a făcut precizări referitoare la opotunitatea rapelului cu vaccinul AstraZeneca, pe fondul îngrijorării românilor legate de reacții adverse severe semnalate în cazul acestuia.

Medicul Valeriu Gheorghiță a detaliat  în ce condiții se pot vaccina românii care au făcut primul vaccin anti-Covid cu serul AstraZeneca, însă nu doresc să facă și rapelul cu acest vaccin care a stârnit controverse pe plan internațional.

Dr. Valeriu Gheorghiță: Beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt mai mari decât reacțiile adverse

„Nu recomand întreruperea schemei de vaccinare în cazul AstraZeneca. Beneficiile vaccinului sunt mai mari decât reacțiile adverse. Este adevărat că reacțiile adverse semnalate în cazul vaccinării cu AstraZeneca sunt de 5-6 ori mai des întâlnite decât cele provocate de celelalte tipuri de vaccinuri aprobate, dar e vorba de același tip de reacții ca și la acestea. Însă nu s-a dovedit o legătură de cauzalitate între cazurile semnalate și vaccinul AstraZeneca. Dacă se renunță la rapelul cu AstraZeneca nu se mai obțin beneficiile maximale estimate.

De asemenea, coordonatorul campaniei naționale de imunizare a specificat că autoritățile sunt conectate permanent la sursele de informare acreditate.

Ținem permanent legătura cu EMA, ne uităm la ce se întâmplă și în alte țări europene

„Vom lua deciziile legate de AstraZeneca în consecință, pe măsură ce vom avea și alte informații. Însă ținem permanent legătura cu EMA (Agenția Europeană a Medicamentului), așteptăm orice precizare care ar putea veni de la această instituție. De asemenea, ne uităm în permanență și la ce se întâmplă în alte țări din Europa”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

Rugat să facă o estimare de ansamblu a vaccinurilor incluse în campania națională, medicul a  explicat: „Toate vaccinurile actuale sunt sigure, eficiente, bine tolerate. Sigur, noi analizăm orice reacții adverse, care se întâlnesc de altfel în cazul oricărui tip de vaccin. Însă înniciun caz nu putem vorbi de riscuri speciale asociate vaccinării. Beneficiile cele mai importante sunt cele medicale. E vorba de vaccinarea individuală și de grija pentru cei din jurul nostru”,  a conchis Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Asta le mai lipsea celor de la AstraZeneca. Descoperire senzațională, scandal imens

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.