Evenimentul Zilei > International > Gest oribil al unui militar român. Oficialii ONU sunt oripilați de felul în care a fost batjocorită o minoră din Congo. Copila a rămas însărcinată
Gest oribil al unui militar român. Oficialii ONU sunt oripilați de felul în care a fost batjocorită o minoră din Congo. Copila a rămas însărcinată

Gest oribil al unui militar român. Oficialii ONU sunt oripilați de felul în care a fost batjocorită o minoră din Congo. Copila a rămas însărcinată

Un militar român, parte din misiunea ONU de menținere a păcii în Republica Democrată Congo, a fost suspendat după ce ar fi abuzat sexual o minoră, cu care a făcut și un copil.

Oficialul român este unul dintre cinci observatori militari acuzați de abuz sexual și exploatare a unui minor, potrivit lui Adama Ndao, șeful departamentului de disciplină a misiunii de pace ONU din țară, citat de BBC.

Potrivit digi24.ro, minora este acum în grija UNICEF. De asemenea, au mai fost depuse plângeri de alte două femei, adulte, care spun că au întreținut relații sexuale cu militarii ONU și cer ca bebelușii să fie recunoscuți în fața legii. 

Toți bărbații implicați au fost suspendați pe parcursul cercetărilor. Ar fi vorba de doi soldați sud-africani, un român, un nigerian și un burundez. 

De asemenea, alte plângeri sunt luate în considerare și sunt implicați polițiști și soldați din Senegal, Uruguay și Africa de Sud, a declarat purtătorul de cuvânt al misiunii, Charles Bambara.

Misiunile de pace ale ONU au fost lovite de o serie de scandaluri legate de abuzuri sexuale asupra minorilor, amintește BBC. Forțele ONU și franceze au fost acuzate de violuri în Republica Central-Africană și de încercare de mușamalizare a scandalului. 

Misiunile de menținere a păcii ale ONU sunt o modalitate prin care țările care au trecut printr-un conflict sunt ajutate să creeze condițiile necesare pentru o dezvoltare durabilă a păcii. Astfel, în aceste țări ONU menține soldați ai păcii și militari și monitorizează respectarea proceselor de pace și punerea în aplicare a tratatelor semnate de acele țări. România are 37 de observatori militari în mai mult misiuni pe menținere a păcii ale ONU. 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: