Germania suspendă serviciul militar obligatoriu

Germania suspendă serviciul militar obligatoriu

Ministrul german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, a declarat luni că serviciul militar obligatoriu va fi suspendat, începînd cu vara anului viitor. Măsura este parte a reformelor din armata germană, care vor aduce statului economii de milioane de euro, scrie Der Spiegel.

Ministrul şi-a anunţat intenţia de a renunţa la serviciul militar obligatoriu încă de anul trecut, după instalarea în funcţie. Anunţul său a fost aspru criticat, în special de foştii soldaţi, care au subliniat că recrutarea asigură o importantă - şi tradiţională - legătură între societatea germană şi armata sa.  

Guttenberg şi-a menţinut însă decizia şi a reiterat că guvernul intenţionează să pună în aplicare reforma forţelor armate. Ministrul a precizat că numărul militarilor germani va ajunge la aproximativ 180.000 - 185.000, în scădere de la 240.000 cât sunt în prezent.

Reforma vizează şi Ministerul Apărării, care va pierde 1000 de posturi. Guttenberg nu a precizat, deocamdată, care baze militare ar putea fi închise. El s-a mulţumit să sublinieze că reducerile de costuri vor totaliza 500 de milioane de euro anual.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul recrutărilor a scăzut semnificativ în ultimii ani, odată cu reducerea termenului de recrutare la numai şase luni. Oficialii militari s-au plâns că această perioadă prea mică nu justifică cheltuielile necesare pentru instruirea recruţilor. O consecinţă a acestei situaţii a fost aceea că proporţia persoanelor respinse de la recrutare pentru motive de sănătate a crescut în 2009 la 42%.

Numărul recruţilor a fost compensat de cel al germanilor care s-au angajat în armată, cu contracte pe perioade determinate. Armata germană a angajat, în 2009, 188.000 de soldaţi. Un amănunt important: suspendarea serviciului militar obligatoriu aduce şi sfârşitul serviciului civil, care beneficiază de aportul germanilor ce refuză recrutarea. În 2002, scrie Der Spiegel, 136.000 de germani care au spus "Nu" armatei şi-au oferit în schimb serviciile spitalelor, căminelor de pensionari sau instituţiilor pentru persoanele cu deficienţe. Munca lor va fi înlocuită acum de un serviciu voluntar.