Evenimentul Zilei > EVZ Special > General Belgrano a supraviețuit la Pearl Harbor, dar Marina britanică i-a adus sfârșitul
General Belgrano a supraviețuit la Pearl Harbor, dar Marina britanică i-a adus sfârșitul

General Belgrano a supraviețuit la Pearl Harbor, dar Marina britanică i-a adus sfârșitul

O singură navă a fost scufundată de un submarin nuclear în timpul unei operațiuni militare. Incidentul a provocat controverse politice majore, scrie NationalIntererst.

Conceput să lupte cu japonezii, crucișătorul USS Phoenix a supraviețuit atacului de la Pearl Harbor și a luptat în bătăliile din Pacific. La 41 de ani de la atacul japonez, va fi victima submarinului britanic HMS Conqueror, în largul insulelor Falklands.

USS Phoenix a fost al cincilea crucișător din clasa Brooklyn – un grup de crucișătoare ușoare concepute să respecte restricțiile impuse de Tratatul Naval de la Londra, din 1930. Marile flote ale lumii, cărora li se interzicea să concureze cu nave, s-au orientat către crucișătoare. Acestea s-au dovedit a fi nu doar scumpe, ci și destabilizatoare. Într-un efort de a limita concurența la crucișătoarele grele, noul tratat fixa limite privind numărul de crucișătoare. Așa a apărut în 1935 crucișătorul USS Phoenix, fiind lansat la sfârșitul lui 1938. A supraviețuit atacului japonez de la Pearl Harbor din în 1941 și a câștigat nouă stele de luptă pentru serviciul în cel de-al Doilea Război Mondial.

La începutul lui 1942 a fost trimis în Pacificul de Sud, unde a participat la o serie de misiuni pentru a preveni cucerirea de către japonezi a Indiilor de Est olandeze. A petrecut o mare parte din 1943 în revizie, dar a revenit in luptă la finele anului. În Pacific, Phoenix a participat la campania din Noua Guinee a generalului Douglas MacArthur și apoi la operațiunile de eliberare a Filipinelor. Atacată din nou de bombardiere japoneze, nu a suferit nicio avarie majoră.

Dar, în aprilie 1951, USS Phoenix a fost vândut Argentinei, devenind „Diecisiete de Octubre” (17 Octombrie), o zi simbol pentru partidul politic al președintelui Juan Perón. În 1956, „Diecisiete de Octubre” a fost redenumită „General Belgrano”, după un lider al independenței argentiniene. În 1968, crucișătorul a fost parțial modernizat și echipat cu două lansatoare de rachete British Sea Cat.

La începutul lui 1982, președintele Leopoldo Galtieri, șeful juntei militare din Argentina, a autorizat invazia Insulelor Falkland britanice. „General Belgrano” și două distrugătoare au fost trimise în patrulare în sudul insulelor. Dar la 29 aprilie, „General Belgrano” a fost detectat de submarinul vânător-ucigaș britanic Conqueror. Iar în la 2 mai, Conqueror s-a mutat în poziție și a tras trei torpile convenționale asupra navei argentiniene. Grav avariat, crucișătorul s-a răsturnat și s-a scufundat la aproximativ 30 de minute după atac. 770 dintre membri echipajului au fost salvați, dar au murit 323 de argentinieni.

Scufundarea „Generalului Belgrano” de către submarinul britanic rămâne controversată, mai ales în Argentina. Marina argentiniană și chiar căpitanul navei susțin că scufundarea a fost legală. Sfârșitul dramatic al crucișătorului Belgrano a trecut în umbră serviciul pe care USS Phoenix l-a depus în Pacific în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nava a fost ultima dintre supraviețuitorii de la Pearl Harbor, iar „inamicul” ei de mai târziu s-a dovedit a fi Marina Regală.

Sursa Foto: Youtube