Gatiti carnea fraged si cu multa apa!

Gatiti carnea fraged si cu multa apa!

Daca o veti praji, in loc sa o preparati inabusit ori pe gratar, celulele organismului vor imbatrani mult mai repede.

Mancarurile gatite cu cat mai multa apa sunt mai sanatoase decat cele prajite. Specialistii in nutritie, citati de Reuters Health, va sfatuiesc sa fierbeti carnea, sa o gatiti la aburi ori pe gratar deoarece asa veti impiedica formarea glicotoxinelor, acei compusi care duc la imbatranirea celulelor.

Dieta moderna abunda in substante toxice Concentrarea toxinelor in organism duce la incetinirea sistemului de ardere a grasimilor, dar si la distrugerea celulelor din corp. „Este timpul sa acordam mai multa atentie acestor substante toxice, destul  de abundente in dieta moderna. Toxinele se acumuleaza treptat in corp si pot determina inflamatii ale celulelor”, explica dr. Helen Vlassara, de la Scoala de Medicina Sinai.

Celulele creierului imbatranesc Medicul Helen Vlassara atrage atentia si asupra aparitiei stresului oxidativ, acel proces care determina imbatranirea celulelor creierului, provocand boli precum Alzheimerul, Parkinson, schizofrenie, diabet ori boli ale inimii. Glicotoxinele sunt produse prin interactiunea dintre glucide, proteine si anumite grasimi, care se gasesc in produsele de origine animala. „Gatitul la temperaturi mari, in absenta apei, creste semnificativ continutul acestor compusi”, specifica dr. Helen Vlassara.

In mod normal, glicotoxinele sunt produse natural de catre organism si nu fac atat de mult rau daca sunt in cantitati mici. Studiile au demonstrat insa ca la pacientii cu diabet si boli de inima aceste substante se gasesc in numar foarte mare. Dr. Vlassara precizeaza ca, odata cu procesul de imbatranire, organismul este din ce in ce mai putin capabil sa elimine aceste glicotoxine, afectati fiind in special cei cu boli ale rinichilor.

Mancarurile fierte, de preferat celor bine prajite

Pentru a demonstra toate acestea, doctorul Vlassara a realizat impreuna cu echipa sa un studiu pe 172 de persoane sanatoase, femei si barbati. Participantii la studiu au fost impartiti in doua grupuri: o parte aveau sub 45 de ani, ceilalti peste 60 de ani. „Cei care aveau o dieta „greoaie” prezentau un nivel crescut de glicotoxine in sange”, a adaugat Vlassara.

Specialistul spune ca oamenii pot reduce nivelul acestor compusi daca invata sa gateasca mancaruri cat mai fragede si cat mai putin procesate. Asta inseamna ca trebuie folosita cat mai multa apa la prepararea mancarurilor, de preferat fiind fierberea, coacerea, alimentele facute la aburi ori pe gratar.

„Nu trebuie sa eliminati complet din dieta fripturile bine facute, dar reduceti numarul lor”, sfatuieste Vlassara. Mancarurile marinate, com-binate cu suc de lamaie ori otet sunt de asemenea mai sanatoase decat cele prajite. Sfatul nutritionistilor este sa mancati carne mai putin de cinci ori pe saptamana, sa reduceti cantitatea de branzeturi grase din alimentatie si sa va bazati pe o dieta preponderent vegetala.

AVERTISMENTE

Glicotoxinele se gasesc in mod special in carne. Atentie la:

> hot-dog

> pui prajit

> pestele prajit

> aripioarele de la fast-food.

> Daca aceste glicotoxine se acumuleaza la incheieturi creste riscul de artrita;

> Daca apar depozite in creier, creste predispozitia  pentru aparitia bolii Alzheimer;

> Daca ajung in rinichi, pericolul aparitiei insuficientei renale este mai mare.

Ne puteți urmări și pe Google News