Ministrul internelor a intrat in conflict deschis cu sefii Politiei Romane, care nu au luat masuri pe A2 (Bucuresti-Constanta) nici a doua zi dupa accidentul in lant.
Accidentele produse, la sfarsitul saptamanii trecute, pe Autostrada Soarelui ar putea decapita Politia Romana. Dupa ce, sambata, i-a demis pe seful Politiei Autostrazi si pe cel al Politiei Rutiere, ministrul internelor, Cristian David, a pus tunurile si pe capii IGP.
Deranjat de faptul ca nici la o zi dupa accidentele soldate cu un mort si 13 raniti, seful politiei, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, in subordinea caruia se afla Politia Autostrazi, nu s-a grabit sa ia masuri pentru siguranta traficului pe A2, David a declarat: „E regretabil ca politia nu isi face treaba in teren si sta in birouri uitandu-se la televizor!”.
„A fost o trimitere directa la chestorul Fatuloiu care s-a multumit doar sa astepte un comunicat de presa referitor la masurile luate de ministru”, sustin surse din minister.
Contactat telefonic pentru a-si exprima pozitia, chestorul Fatuloiu ne-a transmis, prin intermediul consilierului sau de imagine, ca nu comenteaza declaratiile ministrului.
Subordonatii lui Fatuloiu, principalii vinovati
Potrivit normelor si reglementarilor interne ale Politiei Romane, principalii responsabili pentru „carnagiul” de pe A2 ar fi politistii de la Biroul Autostrazi.
Acestia sunt singurii care raspund de modul in care se desfasoara traficul pe Bucuresti-Constanta si ar fi fost indreptatiti sa opreasca circulatia, imediat dupa primul accident produs vineri, in jurul orei 14.00, in apropierea localitatii Dragos-Voda.
„De la prima tamponare, cand au vazut ca vizibilitatea pe autostrada a fost redusa la zero din cauza fumului, ar fi trebuit sa opreasca circulatia in zona si sa devieze traficul pe rute ocolitoare. Daca ar fi procedat asa, ar fi putut evita tragedia”, spun surse din politie.
Politia Autostrazi nu este subordonata Directiei Politiei Rutiere, condusa pana sambata de comisarul sef Dumitru Jianu, ci sefului Politiei Romane care abia ieri, la doua zile dupa accident, s-a hotarat sa mearga pe Autostrada Soarelui pentru a „introduce in dispozitiv” cele 20 de echipaje, cerute cu o zi in urma de ministrul Cristian David, pentru supravegherea traficului pe autostrada.
Mai mult, dupa ce sambata ministrul l-a demis pe seful Politiei Autostrazi, comisarul sef Mihai Axinte, tocmai pentru ca nu a folosit nici oamenii, nici elicopterul de care dispunea pentru a preveni accidentul de pe autostrada, ieri, seful Politiei Romane a precizat ca echipajele suplimentare vor „functiona” doar in weekend, iar elicopterul ii va sprijini pe politisti doar in cazul in care traficul pe A2 este foarte aglomerat.
Si asta, in conditiile in care vineri la pranz, imediat dupa producerea accidentului in care un tanar a murit, iar alte 12 persoane au fost ranite si in care au fost implicate 19 masini, un singur politist a ajuns la fata locului, incercand fara succes sa puna capat haosului.
Incendiile se tin lant Intre timp, campul care margineste Autostrada Soarelui continua sa se aprinda. Ieri-dimineata, pompierii au intervenit mai bine de o ora pentru a stinge flacarile care au mistuit miristea in apropierea localitatii Fundulea, la kilometrul 38 al soselei. Ceva mai tarziu, in jurul orei 13.00, un alt incendiu de vegetatie a izbucnit, in localitatea Ileana, insa fumul nu a afectat traficul rutier.
Si sambata, un incendiu izbucnit in partea de sud a autostrazii, la kilometrul 89, le-a dat batai de cap pompierilor. Nici seria accidentelor nu s-a oprit. Un barbat, aflat la volanul unui autoturism Mercedes, a murit, la kilometrul 59 al Autostrazii Soarelui, dupa ce a intrat cu autoturismul sub o autocisterna.
Accidentul s-a produs in jurul orei 17.00, in timp ce ministrul internelor se afla in zona pentru o „inspectie” la locul unde a avut loc evenimentul de vineri, la numai cateva ore dupa ce hotarase sa ii elibereze din functii pe seful Politiei Autostrazi si pe cel al Politiei Rutiere.
La fata locului sosise si un echipaj al Politiei Autostrazi, prilej pentru David sa-i critice din nou. Si ieri, o tanara si-a pierdut viata intr-un accident de motocicleta, la kilometrul 158 al Autostrazii Soarelui.
CURRICULUM VITAE
Seful Politiei Rutiere, victima colaterala
Seful Politiei Rutiere, comisarul-sef Dumitru Jianu, a fost demis de ministrul Cristian David, dupa carambolul produs vineri pe Autostrada Soarelui. Unul dintre politistii din generatia tanara, Jianu este vazut atat de subalternii, cat si de subordonatii sai drept unul dintre putinii profesionisti ai Politiei Romane.
„Acum, este doar o „victima” a neintelegerilor dintre ministru si seful Politiei Romane, declansate, la inceputul acestei luni, cand Fatuloiu a anuntat cu „surle si trambite” noua sa conceptie de actiune a Politiei Rutiere”, ne-a declarat un ofiter care a tinut sa-si pastreze anonimatul.
Dumitru Jianu lucreaza ca ofiter in Politia Rutiera de 18 ani, de la iesirea de pe bancile scolii. A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti si apoi Scoala Militara de Ofiteri activi a Ministerului de Interne.
Din februarie 2000 pana in august 2004 a condus Brigada de Politie Rutiera a Capitalei, devenind apoi cel mai tanar sef al Directiei Politiei Rutiere a IGP. Este singurul politist roman care a absovit cursuri de management al traficului si al Politiei Rutiere in Germania si Marea Britanie.
PANA DE CURENT
Dispeceratul Politiei Autostrazi a ramas ieri in bezna
Dispeceratul Politiei Autostrazi a devenit nefunctional, ieri, in urma unei pene de curent. Potrivit oficialilor institutiei, situatia este destul de grava, intrucat, intr-un asemenea caz, politistii nu pot fi anuntati la timp despre producerea unui accident.
Pe de alta parte insa, acest dispecerat nu are o linie telefonica directa, putand fi apelat doar prin Sistemul Unic pentru Situatii de Urgenta 112. Desi au datoria sa contacteze urgent Politia Autostrazi, dispecerii de la 112 nu se grabesc intotdeauna sa faca acest lucru.
S-a intamplat si vineri, cand Bogdan Pescaru, un martor al carambolului de pe A2, a sunat la 112, iar raspunsul primit a fost: „Contactati politia din zona!”. „Le-am spus: „Pai, comunicati-le voi! Noi ardem ca sobolanii si nimeni nu face nimic!”, ne-a declarat acesta.
"Ignorarea perdelei de fum sau incapacitatea de a estima posibilele efecte ale acesteia au facut ca politistii sa nu avertizeze participantii la trafic cu privire la pericolul traversarii acelei zone, aspect ce ma determina sa pun sub semnul intrebarii responsabilitatea pe care a inteles sa si-o asume conducerea acestei structuri." Cristian David, ministrul internelor si reformei administrative