Parcă pentru a respecta acest principiu, o companie olandeză a creat o băutură energizantă care promite să ofere acelaşi efect ca al ţigărilor, fără a avea însă şi acelaşi efect nociv asupra sănătăţii, anunţă cotidianul britanic „Daily Mail“.

Denumită „Liquid SmokinG“ (fumat lichid), noul energizant i-ar putea ajuta pe fumători să reziste intervalelor lungi între ţigări sau chiar să se lase de fumat, înlăturând nevoia de fumat pentru până la patru ore. Băutura nu conţine nicotină, fiind în schimb un cocktail puternic de substanţe extrase din rădăcinile unei plante din Africa de Sud, ale căror calităţi energizante le sunt cunoscute băştinaşilor încă din secolul al XIV-lea. „Produsul nostru are efecte similare nicotinei, aşa că scopul nostru este de a-i ajuta pe cei care sunt afectaţi de legea interzicerii fumatului în locurile publice“, spune Martin Hartman, directorul executiv al companiei United Drinks and Beauty Corporation, cea care produce energizantul.

Testată cu succes în Olanda

„Este o băutură relaxantă – mai întâi ai o senzaţie de energie, care te face mai alert, apoi îşi induce un sentiment euforic, calmant“, explică Hartman. „Liquid SmokinG“ a fost lansat deja de un an în Olanda, unde a avut un succes imens, urmând să fie lansat pe piaţa din Marea Britanie chiar înainte de Crăciun. Disponibil în doze de 275 ml, energizantul va putea fi savurat pentru aproape 2 euro, în magazine, şi pentru 2,4 euro în baruri.