Evenimentul Zilei > International > Franţa crede că România nu e pregătită să adere la zona Schengen
Franţa crede că România nu e pregătită să adere la zona Schengen

Franţa crede că România nu e pregătită să adere la zona Schengen

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a apreciat, pentru postul de radio France Info, că aderarea României la spaţiul Schengen nu se poate face în stadiul actual, în care Bucureştiul nu acţionează pentru integrarea romilor.

Oficialul guvernului de la Paris a declarat că inserţia socială şi economică a romilor nu se face, deşi România primeşte foarte mulţi bani de la UE, inclusiv de la Franţa, care e un contributor net la bugetul comunitar.

Problema Parisului, exprimată repetat în întâlnirile cu oficialii de la Bucureşti, e reprezentată de infracţiunile cetăţenilor români de etnie romă care trăiesc în Franţa.

Lellouche a declarat pentru France Info că minorii romi din Franţa sunt organizaţi în reţele mafiote, de prostituţie sau cerşetorie, că rata de delincvenţă a crescut cu 140% în prima jumătate a anului şi că şefii reţelelor trăiesc în România.

Oficialul francez a amintit că a obţinut de la premierul român promisiunea numirii unui secretar de stat pentru integrarea romilor, promisiune care nu a fost dusă la îndeplinire. El a adăugat că Poliţia Română a detaşat patru rerezentanţi în Franţa, care ajută la combaterea infracţiunilor.

Soluţia Bucureştiului

Problema integrării romilor a fost ridicată de Lellouche la Consiliul Afaceri Generale al UE, de la Bruxelles, care a avut loc luni. El a subliniat că în Europa există nouă milioane de romi şi că responsabilitatea pentru aceste persoane revine în special ţărilor de origine.

În replică, ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a declarat că cetăţenii europeni de etnie romă au drepturi ce nu pot fi încălcate.

"I-am explicat, o dată în plus (lui Pierre Lellouche – n.r.), faptul că cei 9 milioane de romi despre care vorbea astăzi (luni – n.r.) în Consiliu şi care trăiesc în diverse state europene sunt cetăţeni europeni, că libertatea lor de mişcare nu poate fi limitată. Soluţia e ca UE să aloce, atât în statele de origine, cât şi în statele de destinaţie, sume suficiente şi programe concrete, astfel încât nivelul de educaţie în sânul acestor comunităţi şi, totodată, pregătirea lor profesională, soluţiile de locuinţă, condiţia lor economică să fie îmbunătăţită", a spus Baconschi.