Evenimentul Zilei > Social > Francis Ford Coppola va primi Oscarul pentru întreaga carieră
Francis Ford Coppola va primi Oscarul pentru întreaga carieră

Francis Ford Coppola va primi Oscarul pentru întreaga carieră

Regizorul american Francis Ford Coppola va primi anul acesta al şaselea premiu Oscar. De data aceasta, academia americană de film îl va premia pentru întreaga carieră, scrie Reuters.

Regizorul în vârstă de 71 de ani va primi distincţia în cadrul unei gale speciale, organizate în Los Angeles cu câteva luni înainte ceremoniei Oscarurilor, din februarie 2011.
Potrivit unui comunicat remis ieri de Academia Americană de Film, Oscarul pentru întreaga carieră se acordă "unui producător creativ, a cărui operă reflectă o calitate ridicată şi constantă în domeniul producţiei cinematografice".
Alte Oscaruri onorifice vor fi înmânate regizorului francez Jean-Luc Godard, actorului Eli Wallach şi istoricului de film şi realizatorului de filme documentare Kevin Brownlow.
"Naşul" de Oscar
Seria "Naşul", care a strâns în distribuţie nume grele din industria americană de film, precum Al Pacino, Robert De Niro, Robert Duvall şi Diane Keaton, şi fenomenul generat de peliculele care prezintă viaţa familiei mafiote Corleone, l-au propulsat pe Coppola în clubul regizorilor apreciaţi de critici şi răsfăţaţi în box-office.
În 1972, Francis Ford Coppola a câştigat al doilea Oscar din carieră, pentru scenariul adaptat al filmului "Naşul". Trei ani mai târziu, "Naşul II" i-a adus alte trei distincţii, pentru cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun regizor şi cel mai bun film. Continuarea primei pelicule a fost apreciată chiar ca fiind mai bună decât prima parte, fiind nominalizată la 11 premii Oscar. Echipa a plecat acasă cu şase premii.
Cele mai recente filme semnate Coppola sunt "Tinereţe fără tinereţe", filmat în România, şi "Tetro".