Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări, Lucian Duță, a fost pus sub urmărire penală
Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări, Lucian Duță, a fost pus sub urmărire penală

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări, Lucian Duță, a fost pus sub urmărire penală

Procurorii DNA îl cercetează pe Lucian Duţă pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor statului. Expertizele DNA susţin că, în acest caz, a fost constat un prejudiciu de 14 milioane de euro.

Fostul președinte al Casei Nationale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duța, s-a prezentat în această dimineață la sediul Direcției Naționale Antocorupție, unde a fost informat de începerea urmăririi penale împotriva sa.
Potrivit DNA, în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.) a organizat procedura de achiziție pentru „servicii de mentenanță și suport tehnic pentru sistem ERP” (aplicație informatică de management a resurselor). Licențele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziționate de la SC SIVECO ROMANIA SA în perioada 2003-2007.
Procedura de achiziție a serviciilor de mentenanță din anul 2010 a fost inițiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanțelor în cel de-al doilea.
Prin această procedură s-au achiziționat mentenanță și suport tehnic pentru toate licențele deținute la nivelul C.N.A.S. și a caselor județene, respectiv pentru un număr de 1.296 licențe, fără a se ține seama de faptul că nu toate aceste licențe erau utilizate. Or, din datele obținute până în prezent, a rezultat că cel puțin 268 de licențe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu în sarcina C.N.A.S. și caselor județene în valoare de peste 150.000 euro, precum și un avantaj patrimonial în favoarea SC SIVECO ROMANIA SA.
”Concret, în calitate de președinte al C.N.A.S., suspectul Duță Nicolae Lucian a aprobat actele întocmite de C.N.A.S. în cadrul procedurii de achiziție desfășurată în perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv și, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus menționat”,se arată în comunicatul DNA.
În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziționându-se mentenanță și pentru licențe neutilizate la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Caselor județene.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: