Evenimentul Zilei > International > Kremlinul a subjugat viaţa politică şi afacerile din Rusia, spune fostul primar moscovit
Kremlinul a subjugat viaţa politică şi afacerile din Rusia, spune fostul primar moscovit

Kremlinul a subjugat viaţa politică şi afacerile din Rusia, spune fostul primar moscovit

Fostul primar al Moscovei, Iuri M. Lujkov, până nu demult unul dintre cei mai puternici politicieni din Rusia, a criticat sistemul politic din ţara sa, relatează cotidianul "New York Times".

Într-un interviu publicat ieri, fostul primar compară Rusia cu o entitate bizantină care ajuns să îndeplinească toate mofturile Kremlinului.
În primele declaraţii făcute după aproape un an, Lujcov a declarat, pentru agenţia de presă Interfax, că întreaga activitate politică din ţară a fost neutralizată de Kremlin. El a criticat "climatul de afaceri corupt" şi şi-a exprimat temerea că soţia sa miliardară ar putea fi inculpată dacă se mai întoarce vreodată în Rusia din Europa de Vest.
"Ţara noastră traversează acum o perioadă întunecată. Vedem lipsa activităţii politice şi dominaţia completă a guvernului asupra tuturor instituţiilor, inclusiv a celor politice", a spus Lujkov.
"Marionetele" Kremlinului
În opinia sa, toate partidele politice importante din Rusia sunt "marionete" şi doar Partidul Comunist a încercat să reziste interferenţelor Kremlinului, fără succes, însă. În special Rusia Unită, partidul condus de premierul Vladimir Putin, este demn de dispreţ, spune fostul edil-şef al capitalei ruse. "Grupul Rusia Unită din Parlament, care are o supermajoritate, s-a transformat într-un sevitor al Kremlinului şi al guvernului", a spus el, adăugând că acesta nu a propus, independent, niciun proiect de lege.
Remarcile sale reprezintă cel mai recent atac al unui lider politic rus asupra conducerii ţării, în apropierea perioadei electorale care va decide viitorul preşedinte al Rusiei.
Demis după 18 ani
Lujkov a fost primar la Moscovei timp de 18 ani şi un politician binecunoscut, vicepreşedinte şi fondator al Partidului Rusia Unită, fiind demis din funcţie anul trecut, după ce a pus sub semnul întrebării competenţa preşedintelui Dmitri Medvedev.
A fost una dintre cele mai proeminente figuri care s-au implicat, public, într-o dezbatere ce exista demult timp în spatele scenei, despre eventuala candidatură a lui Medvedev la un al doilea mandat în fruntea ţării sau întoarcerea lui Putin la conducere.
Lujkov, care spune că a predat la Universitate de când a părăsit funcţia publică, a precizat că s-ar putea întoarce în politică, fără a da mai multe detalii în acest sens. Afacerile nu sunt atractive, pentru că este "imposibil să conduci afaceri la Moscova", spune Lujkov, adăugând că au existat atâtea cazuri de "interferenţă a guvernului în afaceri, încât nu este de mirare că, atât capitalul, cât şi investitorii fug de Moscova". 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: