Evenimentul Zilei > Justitie > Fost director din Ministerul Transporturilor, arestat în dosarul gripei aviare
Fost director din Ministerul Transporturilor, arestat în dosarul gripei aviare

Fost director din Ministerul Transporturilor, arestat în dosarul gripei aviare

Victor Butean, fost director în Ministerului Transporturilor, şi Tonel Ursachi, administratorul firmei care a obţinut 6 milioane de euro fără să fi prestat vreo activitate, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în dosarul gripei aviare din 2005-2006, anunţă Direcţia Naţională Anticorupţie.

Măsura arestării preventive a fost hotărâtă de Curtea de Apel Bucureşti, ieri, cei doi fiind urmăriţi penal pentru infracţiuni printre care darea şi luarea de mită, constituirea de grup infracţional organizat şi spălarea de bani.
Potrivit unei decizii a Tribunalului Bucureşti, Butean nu are voie să părăsească Bucureştiul, iar Ursachi, România.
În perioada octombrie 2005-martie 2006, în contextul apariţiei gripei aviare în România, Victor Butean, în calitate de director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, având atribuţii directe de control asupra operaţiunilor de dezinfecţie desfăşurate de către Ministerul Transporturilor în unele puncte rutiere şi feroviare, a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, care a acţionat astfel încât firma S.C. LUMI S.R.L, aparţinând inculpatului Ursachi Tonel, să obţină, în mod nelegal, contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care respectiva firmă nu era aptă să efectueze asemenea activităţi, potrivit procurorilor DNA.
La data respectivă, S.C. Lumi SRL avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje. De altfel, activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante.
Cu toate că nu a prestat nici un fel de activităţi, firma S.C. Lumi SRL a înregistrat un profit net de aproximativ 6 milioane euro.
În schimb, pentru a asigura protecţia şi a favoriza firma S.C. Lumi SRL, atât în obţinerea contractelor, dar mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, respectiv în perioada septembrie 2005 – septembrie 2006, inculpatul Butean Victor, a beneficiat în mod direct sau indirect de la Ursachi Tonel de suma totală de 60.420 lei, adică aproximativ 17.000 euro la cursul mediu din acea perioadă.
În scopul spălării sumelor de bani provenite din contractele de dezinfecţie, inculpatul Butean Victor, care în tofată această perioadă a avut calitatea de medic veterinar, angajat succesiv, ca funcţionar în cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director şi apoi în ANSVSA cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control, s-a folosit de firma S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L., firmă pe care o controla din umbră şi prin intermediul căreia a cumpărat acţiuni la S.C. AZUR TC S.A. Baia Mare.
De asemenea, pentru a face pierdută urma sumelor de bani, folosind persoane din grupul infracţional organizat creat de el, a acţionat în sensul cesionării fictive, în mod repetat, a părţilor sociale, respectiv a acţiunilor deţinute S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. Tot pentru a obţine în mod nelegal banii alocaţi pentru combaterea gripei aviare, a introdus S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. în mod artificial în lanţul de furnizori de substanţe dezinfectante. Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută de către inculpatul Butean Victor.
După încasarea sumelor de bani de către Lumi SRL, începând cu luna decembrie 2006, în scopul spălării sumelor de bani provenite din infracţiune, inculpatul Ursachi Tonel, s-a prevalat de presupuse servicii ale firme de consultanţă înfiinţate în acest sens, pentru a efectua retrageri în numerar în numele său şi a unei rude ale sale, mai precizează DNA.