Un purtător de cuvânt al comisiei de anchetă a anunţat că lt. col. Dmitri Pavliuchenkov este suspectat că ar fi organizat uciderea ziaristei.
Bărbatul suspectat că ar fi împuşcat-o mortal, Rustan Makhmudov, a fost arestat, în luna mai, în Cecenia. Nicio persoană nu a fost reţinută, până acum, pentru că a pus la cale asasinarea lui Politkovskaia, un critic vehement al Kremlinului.
Lt. col. Dmitri Pavliuchenkov a fost plătit de o persoană a cărei identitate este, deocamdată, necunoscută, pentru a organiza acest asasinat, spune purtătorul de cuvânt al anchetatorilor, Vladimir Markin. Fostul poliţist ar fi format un grup care să ducă la bun sfârşit această misiune şi a oferit arma cu care s-a comis crima, spune Markin.
Caz nerezolvat
Anna Politkovskaia (48 de ani) a fost un jurnalist de investigaţie, care lucra pentru ziarul de opoziţie "Novaya Gazeta" şi critica liderul de la Kremlin şi acţiunile militare ale ruşilor în Cecenia, ca şi autorităţile pro-ruse din republica Cecenia. În 7 octombrie 2006, ea a fost găsită moartă într-un lift din blocul în care locuia.
Rustam Makhmudov, arestat în mai, împreună cu cei doi fraţi ai săi, Dzhabrail şi Ibragim, au fost acuzaţi de punerea în aplicare a planului crimei. Primul a fost cel care a împuşcat-o pe femeie, iar ceilalţi doi au fost şoferii de la scena asasinatului, în timp ce fostul poliţist Sergei Khadzhikurbanov a furnizat suportul logistic.
Toţi cei trei au fost judecaţi şi achitaţi din lipsă de probe, în 2009, dar verdictul a fost schimbat de Curtea Supremă a Rusiei, care a dispus rejudecarea lor.