Fondul Proprietatea se listează astăzi pe Bursa din Bucureşti

Fondul Proprietatea se listează astăzi pe Bursa din Bucureşti

Astăzi este prima zi în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Acest moment este aşteptat de la înfiinţarea FP, la finele anului 2005 şi este considerat cel mai important eveniment bursier din România din ultimii ani.

Fondul Proprietatea a fost creat ca o soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi în timpul fostului regim comunist de bunurile imobiliare care nu mai pot fi retrocedate în natură.

Cu o structură modificată de mai multe ori în decursul anilor, FP deţine în prezent participaţii la 83 de companii private şi de stat. O mare parte dintre companii activează în domenii strategice precum electricitate, petrol şi gaze. Potrivit estimărilor reprezentanţilor managerului FP, Franklin Templeton, listarea va tripla lichiditatea BVB.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât va costa acţiunea FP

Mulţi foşti proprietari care au primit acţiuni la FP şi doreau să le vândă cât mai repede au ales soluţia vânzării iniţial pe piaţa neagră, apoi printr-o modalitate netransparentă, unde obţineau preţuri cu mult sub valoarea nominală de 1 leu.

Înainte de listare, casele de brokeraj şi analiştii estimează că titlurile FP vor fi tranzacţionate într-o primă fază la valori de 0,5-0,8 lei/acţiune. Astfel, persoanele care au cumpărat acţiuni în afara pieţei, la preţuri mult mai mici, la 0,2-0,3 lei/titlu, ar putea obţine profituri consistente.

Prima zi de tranzacţionare este importantă deoarece preţul acţiunii poate varia oricât de mult fără să fie suspendată. În mod obişnuit, preţul unei acţiuni nu poate varia cu peste 15% faţă de preţul de închidere din ziua precedentă.

Potrivit lui Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton, costurile pe care acţionarii la prima mână vor trebui să le suporte pentru a vinde pe Bursă titlurile FP vor fi mai mici de 1% din valoarea pachetului de acţiuni.

Aceşti acţionari vor fi scutiţi de impozitul de 16% pe câştigurile din vânzarea titlurilor pe Bursă. Însă cei care vând acţiuni după ce le-au cumpărat de la persoanele despăgubite vor plăti acest impozit.