Evenimentul Zilei > Actualitate > FMI pune presiune pe Boc
FMI pune presiune pe Boc

FMI pune presiune pe Boc

Directorul general Dominique Strauss-Kahn susţine că Fondul a solicitat guvernului român să mărească taxele, în loc să reducă pensiile şi a salariile bugetarilor.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, alimentează tensiunea de la Bucureşti din jurul reducerilor bugetare pregătite de guvernul Boc.

Într-o emisiune televizată a postului France 2, el a afirmat că FMI a propus guvernului român majorarea impozitelor, în special pentru cei mai bogaţi, însă autorităţile de la Bucureşti au luat decizia tăierii salariilor bugetarilor.

„Guvernul român ne-a spus: «Vom tăia 25% din salariile funcţionarilor». Noi am spus: «Nu, dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei bogaţi». Guvernul a spus, «nu, noi suntem cei care decidem»”, a susţinut directorul general al Fondului.

Ministrul Vlădescu îl contrazice pe Strauss-Kahn

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a reacţionat ieri, precizând că „în niciunul dintre scenariile analizate cu FMI (pentru reducerea deficitului – n.r.) nu a fost exclusă reducerea imediată a salariilor în sectorul bugetar cu minimum 20%”.

Vlădescu a adăugat că FMI a propus, de asemenea, majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%, dar a adăugat că îi este greu să înţeleagă „în ce măsură creşterea TVA la 24% şi a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogaţi. Ar fi fost afectată întreaga populaţie a României”.

Ministrul a explicat că guvernul a decis să nu majoreze taxele, ci să ajusteze cheltuielile „în cele două sectoare în care acestea au depăşit cu mult limitele normalităţii economice”.

De altfel, şi preşedintele Traian Băsescu a prezentat public alternativele: tăieri de costuri sau majorare de impozite.

„În limbajul FMI nu există «bogaţi»”

Declaraţiile lui Dominique Strauss- Kahn sunt catalogate, de o parte dintre analiştii de pe piaţa internă, ca fiind „electorale”, în condiţiile în care actualul şef al FMI este posibil candidat din partea stângii la preşedinţia franceză, în 2012.

„Sunt nişte declaraţii la limita responsabilităţii, evident pentru electoratul său de stânga. În limbajul FMI nu există această formulare, «bogaţii»”, ne-a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar.

Pe de altă parte, fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu susţine că şeful FMI a sugerat, „mai nuanţat”, că guvernul trebuie să se gândească la componenta psihologică a planului de austeritate. „Nu putem evita tăieri de pensii, dar dacă voiam mai multă solidaritate renunţam la cota unică. (…) E un aspect de psihologie colectivă”, a punctat Dăianu.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: