Evenimentul Zilei > Economie > FMI a aprobat o tranșă de 505 milioane de euro pentru România
FMI a aprobat o tranșă de 505 milioane de euro pentru România

FMI a aprobat o tranșă de 505 milioane de euro pentru România

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat astăzi cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu România şi pune la dispoziţie o nouă tranşă, de 505 milioane de euro, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Cu noua tranşă, România are la dispoziţie de la FMI aproximativ două miliarde de euro, a precizat Tănăsescu.

"Board-ul FMI a aprobat în unanimitate cea de-a patra evaluare a acordului şi punerea la dispoziţie a următoarei tranşe. Au fost discuţii bune şi au fost apreciate progresele realizate de România. Consiliul Director a recomandat continuarea consolidării fiscale, astfel încât deficitul bugetar ESA să se încadreze în 2012 sub 3%, şi accelerarea reformelor structurale în domeniul sănătăţii, transporturilor şi energiei, care constituie motoare de creştere economică, dacă vor fi realizate cât mai repede", a spus reprezentantul României la FMI, citat de Agerpres.

De asemenea, a adăugat Tănăsescu, Board-ul FMI a lăudat modul în care Banca Naţională a răspuns pro-activ pe sectorul bancar, care este stabil, bine capitalizat şi bine supravegheat, recomandarea fiind de atenţie şi reacţie pro-activă la eventualele riscuri externe.

Acord pe doi ani

Precedenta evaluare a acordului a avut loc la sfârşitul anului 2011, când FMI a pus la dispoziţia României o tranşă de 480 milioane de euro.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat la Bucureşti la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie pentru cea de-a patra evaluare a acordului preventiv cu România.

Actualul acord stand-by pe doi ani dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: