Evenimentul Zilei > Actualitate > Fişierele originale World Wide Web (www), scoase la licitaţie de inventatorul britanic Sir Tim Berners-Lee
Fişierele originale World Wide Web (www), scoase la licitaţie de inventatorul britanic Sir Tim Berners-Lee

Fişierele originale World Wide Web (www), scoase la licitaţie de inventatorul britanic Sir Tim Berners-Lee

Săptămâna viitoare, Sir Tim Berners-Lee va scoate la licitaţie un format NFT al codului sursă original pe care l-a folosit pentru a crea World Wide Web (www).

Documentele cu semnătură digitală, ce conţin codul sursă scris de informaticianul Tim Berners-Lee în urmă cu trei decenii, vor fi puse la dispoziţie spre vânzare în cadrul licitaţiei în format NFT (non-fongible token).

Un NFT este un bun în ediţie limitată, care este vândut exclusiv sub formă de obiect digital, prin tehnologia blockchain, oferind cumpărătorului certitudinea că este proprietarul acestuia. NFT-urile au fost bine primite de piaţă, ca modalitate de a vinde opere de artă şi active digitale. Este un lucru firesc, a declarat Tim Berners-Lee cu referire la această iniţiativă care vizează comercializarea unui bun exclusiv digital.

Este o oportunitatea de a pătrunde în măruntaiele arhitecturii timpurii a internetului, iar ofertantul câştigător la licitaţie va primi o imagine animată a codului, o scrisoare redactată de Sir Tim Berners-Lee despre această creație, precum şi un poster digital conţinând codul complet.

Suma rezultată din licitaţie urmează să fie donată iniţiativelor susţinute de informatician şi de soţia sa

Sotheby’s va lansa licitaţia la data de 23 iunie, timp de o săptămână, iar ofertele vor porni de la 1.000 de dolari. „Cu trei decenii în urmă, am creat ceva care, cu ajutorul ulterior al unui număr mare de colaboratori din întreaga lume, a devenit un instrument puternic pentru omenire”, a spus Berners-Lee.
„Deși nu fac predicții despre viitor, sper sincer că utilizarea, cunoștințele și potențialul acestuia vor rămâne deschise și disponibile tuturor pentru a continua să inovăm, să creăm și să inițiem următoarea transformare tehnologică, pe care încă nu ne-o putem imagina. NFT-urile (jetoane nefungibile), fie că sunt opere de artă sau un artefact digital ca acesta, sunt cele mai recente creații jucăușe din acest tărâm și cel mai potrivit mijloc de proprietate care există. Ele sunt modalitatea ideală de a împacheta originile din spatele internetului”, a spus creatorul celebrului World Wide Web (www).

Berners-Lee nu a brevetat codul sursă

Berners-Lee a ales să facă codul sursă WWW open source, mai degrabă decât să-l breveteze. Drept urmare, estimările actuale plasează valoarea netă a informaticianului la aproximativ 10 milioane de dolari, mai degrabă decât la bilioane sau cvadrilioane.

„Acest lucru este atât de nou, atât de neobișnuit, iar capacitatea de a oferi un artefact născut digital este o schimbare de paradigmă în lumea cărților rare și a manuscriselor”, a spus Cassandra Hatton, șeful global al Sotheby, știința și cultura pop care vorbesc pe NFT-uri importante sunt importante . „De ani de zile, oamenii se întreabă„ ce facem cu artefacte născute digital? ” NFT-urile fac acest lucru posibil ”.

Fişierele includ codul din aproximativ 9.555 de linii, care cuprinde implementări ale celor trei limbaje şi protocoale inventate de Sir Tim Berners-Lee, ce rămân fundamentale pentru World Wide Web-ul din prezent, cunoscute sub numele de HTML (Hypertext Markup Language), HTTP (Hypertext Transfer Protocol), şi URI (Uniform Resource Identifiers).

Informaticianul şi omul de ştiinţă Sir Tim Berners-Lee s-a născut la 8 iunie 1955, la Londra. După absolvirea Universităţii Oxford, s-a angajat ca inginer de software la CERN, în Elveţia, unde a observat că cercetătorii care lucrau la acceleratoarele de particule aveau dificultăţi în accesarea şi partajarea informaţiilor.

Tim Berners-Lee a fost ridicat la rangul de cavaler de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Pentru a rezolva această problemă, Berners-Lee s-a gândit să folosească o tehnologie în plină dezvoltare, numită hypertext. În martie 1989, acesta a depus la CERN un document numit „Information Management: A Proposal” („Administrarea informaţiei: o propunere”), dar proiectul său nu a fost acceptat imediat. Şeful său, Mike Sendall, a notat pe document „Vague but exciting” („Vag, dar interesant”), conform site-ului oficial al CERN, info.cern.ch.

Web-ul nu a fost niciodată un proiect oficial al CERN, însă Mike Sendall i-a acordat timp lui Berners-Lee pentru dezvoltarea acestuia în septembrie 1990. Până în luna octombrie a aceluiaşi an, informaticianul a scris şi a dezvoltat cele trei tehnologii fundamentale, care stau la baza www şi sunt folosite până în ziua de azi. Tot în cadrul acestui proiect, Tim Berners-Lee a creat primul editor de pagini web şi primul server web. Tim Berners-Lee a fost ridicat la rangul de cavaler de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în 2004, ca recunoaştere a muncii sale inovatoare, scrie bitcoinist.com.