Finanţator PKK arestat în România

Finanţator PKK arestat în România

ARAD. Colonelul Huseiyn Calan, unul dintre liderii organizaţiei teroriste, a fost prins încercând să treacă ilegal graniţa către Austria.

Declarat indezirabil de autorităţile române încă de acum aproape trei ani, Huseiyn Calan, în vârstă de 39 de ani, unul dintre finanţatorii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a fost reţinut, ieri, de poliţiştii de frontieră, în momentul în care încerca să părăsească ilegal România către Austria.

Potrivit unor surse judiciare, Calan - care dobândise gradul de colonel în gherila din munţii Turciei - şi 11 dintre „locotenenţii” săi au fost „săltaţi” la Vama Vârşand (judeţul Arad), când încercau să iasă din ţară ascunşi într-un TIR ce transporta textile din Turcia pentru o firmă din Germania. Bani „negri” din extorcări, şantaj şi taxe de protecţie „Calan era un fel de «colector de fonduri » pentru PKK pe zona de sud-est a Europei, fonduri adunate, în special din România şi Bulgaria, din extorcări, şantaj şi taxe de protecţie. A venit în Bucureşti în noiembrie 2006, când a cerut pentru prima dată statutul de refugiat. Cererea i-a fost însă respinsă pe motiv de apartenenţă la o organizaţie teroristă. Din 2007, au urmat alte patru cereri de azil. Şi acestea i-au fost respinse, ultima pe 15 iunie anul acesta, din acelaşi motiv”, au precizat surse din poliţie.

Potrivit acestora, când şi-a dat seama că nu are nicio şansă să rămână în România şi că va fi extrădat în Turcia - unde urma să fie judecat şi condamnat -, Calan a căutat călăuze care să-l ajute să ajungă ilegal în Europa de Vest. A plătit pentru transport 2.000 de dolari. Ghinionul său a fost că era monitorizat pas cu pas de poliţişti de la Direcţia de Combatere a Crimininalităţii Transfrontaliere. A încercat o diversiune pentru a-şi pierde urma, dar nu a ţinut.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Joi a mers cu trenul până la Deva, de unde a fost preluat de un TIR înmatriculat în Germania. La 30 de kilometri de Deva, într-o parcare, li s-a alăturat un al TIR. La trei kilometri de Vama Vârşand, şoferii au oprit şi au schimbat camioanele. Primul TIR a ieşit din ţară în jurul orei 0.30 , iar cel de-al doilea, în care se aflau Huseiyn Calan şi «lo cotenenţii » săi, a ajuns în vamă patru ore mai târziu”, au completat sursele citate. După ce au răscolit camionul o jumătate de oră, poliţiştii i-au descoperit pe cei 12 într-un lăcaş special amenajat, în spatele hainelor aşezate pe umeraşe.

ISTORIC

Un partid recunoscut drept organizaţie teroristă

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) - cunoscut şi sub denumirile de KADEK, Kongra-Gel şi KGK -, este recunoscut drept o organizaţie teroristă. Grupul s-a format în 1970 sub conducerea lui Abdullah Öcalan (arestat şi încarcerat pe insula Imrali, din Marea Marmara), pe baza unei ideologii marxist-leniniste şi a naţionalismului kurd. Scopul declarat al PKK este de a crea un stat socialist independent în Kurdistan, regiune geografică ce cuprinde acum părţi din sud-estul Turciei, nord-estul Irakului, nord-estul Siriei şi nord-vestul Iranului, unde kurzii sunt majoritari.

Începând cu 1978, PKK s-a aflat în repetate rânduri în conflict armat cu Turcia. Din 1984, organizaţia a devenit una paramilitară, instalând tabere de antrenament militar în Siria, de unde a lansat atacuri şi a continuat să bombardeze puncte militare, dar şi civile. Datele obţinute de-a lungul timpului de serviciile secrete arată că PKK a trecut la un sistem descentralizat, organizând puncte „de lucru” în mai multe ţări din Europa şi Orientul Mijlociu. (Andrei Udişteanu)