Declarat indezirabil de autorităţile române încă de acum aproape trei ani, Huseiyn Calan, în vârstă de 39 de ani, unul dintre finanţatorii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a fost reţinut, ieri, de poliţiştii de frontieră, în momentul în care încerca să părăsească ilegal România către Austria.

Potrivit unor surse judiciare, Calan – care dobândise gradul de colonel în gherila din munţii Turciei – şi 11 dintre „locotenenţii” săi au fost „săltaţi” la Vama Vârşand (judeţul Arad), când încercau să iasă din ţară ascunşi într-un TIR ce transporta textile din Turcia pentru o firmă din Germania.

Bani „negri” din extorcări, şantaj şi taxe de protecţie

„Calan era un fel de «colector de fonduri » pentru PKK pe zona de sud-est a Europei, fonduri adunate, în special din România şi Bulgaria, din extorcări, şantaj şi taxe de protecţie. A venit în Bucureşti în noiembrie 2006, când a cerut pentru prima dată statutul de refugiat. Cererea i-a fost însă respinsă pe motiv de apartenenţă la o organizaţie teroristă. Din 2007, au urmat alte patru cereri de azil. Şi acestea i-au fost respinse, ultima pe 15 iunie anul acesta, din acelaşi motiv”, au precizat surse din poliţie.

Potrivit acestora, când şi-a dat seama că nu are nicio şansă să rămână în România şi că va fi extrădat în Turcia – unde urma să fie judecat şi condamnat -, Calan a căutat călăuze care să-l ajute să ajungă ilegal în Europa de Vest. A plătit pentru transport 2.000 de dolari. Ghinionul său a fost că era monitorizat pas cu pas de poliţişti de la Direcţia de Combatere a Crimininalităţii Transfrontaliere. A încercat o diversiune pentru a-şi pierde urma, dar nu a ţinut.

„Joi a mers cu trenul până la Deva, de unde a fost preluat de un TIR înmatriculat în Germania. La 30 de kilometri de Deva, într-o parcare, li s-a alăturat un al TIR. La trei kilometri de Vama Vârşand, şoferii au oprit şi au schimbat camioanele. Primul TIR a ieşit din ţară în jurul orei 0.30 , iar cel de-al doilea, în care se aflau Huseiyn Calan şi «lo cotenenţii » săi, a ajuns în vamă patru ore mai târziu”, au completat sursele citate. După ce au răscolit camionul o jumătate de oră, poliţiştii i-au descoperit pe cei 12 într-un lăcaş special amenajat, în spatele hainelor aşezate pe umeraşe.

ISTORIC

Un partid recunoscut drept organizaţie teroristă

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – cunoscut şi sub denumirile de KADEK, Kongra-Gel şi KGK -, este recunoscut drept o organizaţie teroristă. Grupul s-a format în 1970 sub conducerea lui Abdullah Öcalan (arestat şi încarcerat pe insula Imrali, din Marea Marmara), pe baza unei ideologii marxist-leniniste şi a naţionalismului kurd. Scopul declarat al PKK este de a crea un stat socialist independent în Kurdistan, regiune geografică ce cuprinde acum părţi din sud-estul Turciei, nord-estul Irakului, nord-estul Siriei şi nord-vestul Iranului, unde kurzii sunt majoritari.

Începând cu 1978, PKK s-a aflat în repetate rânduri în conflict armat cu Turcia. Din 1984, organizaţia a devenit una paramilitară, instalând tabere de antrenament militar în Siria, de unde a lansat atacuri şi a continuat să bombardeze puncte militare, dar şi civile. Datele obţinute de-a lungul timpului de serviciile secrete arată că PKK a trecut la un sistem descentralizat, organizând puncte „de lucru” în mai multe ţări din Europa şi Orientul Mijlociu. (Andrei Udişteanu)