Figurant de meserie

Figurant de meserie

JOB. Iulia Mandoc este de nouă ani aplaudac cu acte în regulă, având în „CV-ul” ei o mulţime de emisiuni la care se prezintă ediţie de ediţie.

Dacă marea majoritate a celor care fac parte din public în emisiunile TV renunţă repede la această ocupaţie sau o practică atâta timp cât au nevoie de ceva bănuţi, pentru Iulia Valentina Mandoc situaţia este cu totul alta.

Vreme de nouă ani, ocupaţia ei de timp liber a fost figuraţia. Are 22 de ani, este bucureşteancă şi proaspătă absolventă a Facultăţii de Psihologie de la stat, dar întotdeauna îşi face timp şi pentru excursiile la platourile de filmare.   Îi place să apară la televizor şi să o vadă prietenii, dar nu se consideră o persoană telegenică.

„Surprizele”, emisiunea de suflet

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce toată săptămâna şi-a petrecut dimineţile la filmările „Noră pentru mama”, a acceptat să povestească despre viaţa ei pe platouri, unde, zice ea, se simte cel mai bine.   Primul ei job de „aplaudac” a fost la emisiunea „Surprize, surprize”, de la care nu a mai plecat până când s-a terminat: „Eram fanul emisiunii pe vremea aia. Voiam neapărat să ajung şi eu în platou, să o văd pe Andreea Marin. Am făcut tot posibilul să-mi văd visul împlinit. S-a interesat mama, a dat telefoane peste tot şi, până la urmă, am ajuns acolo, după care sâmbătă de sâmbătă am fost în platou până când s-a terminat. Dacă ar mai fi emisiunea, şi acum m-aş duce fără niciun ban”, ne-a povestit Iulia.

Nu a durat mult până când Iulia şi-a câştigat renumele de veterană într-ale figuraţiei. După emisiunea „Zânei”, familiarizată fiind cu echipa de la TVR, a reuşit să se strecoare şi la alte programe ale postului.   Aplaudac de plăcere, nu pentru bani

Atunci a început „cariera” propriu-zisă, pentru că la „Surprize, surprize” nu a fost plătită, venea de plăcere, cu invitaţie. A urmat distribuirea ei în publicul de la „Dănutz SRL” şi, cu timpul, a trecut şi pe la emisiuni de la alte posturi de televiziune, apariţii în reclame şi în seriale, câteodată chiar şi cu mici roluri. Abia dacă-şi mai aminteşte la ce emisiuni a fost, atât de multe.   Totuşi, Iulia susţine sus şi tare că nu se duce niciodată pentru bani. „Sunt buni şi banii, deşi nu-s mulţi, dar îmi place foarte mult să particip la emisiuni, este foarte multă distracţie şi, după atâta timp, mă întâlnesc cu mulţi cunoscuţi care vin şi ei la emisiuni. Am prieteni pe care îi ştiu chiar de la început. Poţi să stai şi 10-12 ore, dacă ai gaşca lângă tine şi atmosfera este frumoasă, nici nu-ţi dai seama când trece timpul”, explică Iulia cu entuziasm.

Vrea să fie „mare vedetă”

La întrebarea „Cât timp ţi-ai propus să faci figuraţie la emisiuni?”, Iulia a răspuns fără să clipească: „Toată viaţa”. Vrea să profezeze şi în domeniul pentru care a studiat, adică să se facă profesoară, mai ales că vara asta are examenul de titularizare, moment foarte potrivit, pentru că marea majoritate a emisiunilor intră în vacanţă, sezonul estival fiind o perioadă „moartă” pentru aplaudaci. Aşa că are timp să înveţe.

Totuşi, dacă ar da lovitura în televiziune, ar îmbăta-o succesul unei cariere în actorie. Îndrăgostită de camerele de filmat, Iulia recunoaşte că dorinţa ei este să joace în telenovele, dar să aibă un rol principal, să nu fie doar o apariţie pasageră, pentru că Iulia a făcut figuraţie şi în telenovele, a apărut în „Regina” şi în „Îngeraşii”.   E oarecum obişnuită şi cu faima: „Mi s-a întâmplat de câteva ori să mă recunoască lumea pe stradă, să-mi zică «Te ştiu de la televizor!»”.

"Am prieteni pe care îi ştiu chiar de la început. Poţi să stai şi 10-12 ore, dacă ai gaşca lângă tine şi atmosfera este frumoasă, nici nu-ţi dai seama când trece timpul."  - Iulia Valentina Mandoc, figurant

REMUNERAŢII

Bani mai mulţi pentru replici

  • Pe site-urile de joburi sunt numeroase anunţuri în care se caută persoane pentru figuraţie, asta pentru că, pe lângă veterani, firmele de casting caută şi public proaspăt.
  • Sumele plătite pentru apariţii diferă în funcţie de casele de producţie. Un figurant care doar aplaudă, râde, se miră sau suspină la comandă primeşte în jur de 15 lei pe emisiune, iar dacă filmările se întind pe 7-8 ore, primesc şi sandviciuri şi apă plată.
  • Figuraţia specială, care presupune şi replici (întrebări ale publicului) sau o minimă participare, este plătită mai bine, în jur de 25-30 de lei. La apariţiile pentru emisiuni de genul „Trădaţi în dragoste” sau „Test de fidelitate” s-ar câştiga cel mai bine, aproximativ 300 de lei.
  • Şi reclamele sunt bine plătite, dar remueraţiile diferă foarte mult, în funcţie de producător şi de rol, poate fi vorba de 40 de lei până la 400-500 de lei.