Mihai Fifor a declarat că solicitările președintelui Klaus Iohannis, legate de votul din diaspora sunt aspecte pe care PSD le are în vedere și că nimeni nu își mai dorește ca în străinătate să existe acele cozi la vot, așa cum s-a întâmplat la data de 26 mai.

„Ne dorim un vot corect, proceduri foarte bine puse la punct. Nimeni nu își dorește să își vadă compatrioții la cozi interminabile și să nu poate să își exercite dreptul la vot”, a declarat Mihai Fifor.

În ceea ce privește votul prin corespondență, Mihai Fifor a declarat că acesta are anumite rigori de care cetățeanul român trebuie să țină cont.

„Lucrul acesta presupune că cetățeanul român care trăiește în străinătate, trebuie să se înregistreze într-un anumit registru, sunt necesare date de identificare ale cetățeanului respectiv. Este important ca toată lumea să știe că aceste rigori se vor aplica odată ce se va adopta un astfel de proces legislativ”, a precizat Mihai Fifor, conform Antena 3.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat tuturor partidelor parlamentare să identifice soluții pentru ca românii de peste hotare să nu mai fie nevoiți să stea la cozi și să nu poată vota.

„Umilințele la care au fost supuși cetățenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată. Zeci de oameni au stat ore întregi la cozi interminabile pentru a-și exercita dreptul constituțional la vot. A fost o situație întâlnită cu precădere în străinătate.

Dreptul la vot, garantat prin Constituție, este unul fundamental. Avem obligația ca acest drept să fie exercitat de toți cetățenii români. Niciun cost nu este prea mare pentru a găsi acele mecanisme electorale funcționale pentru a le permite acest lucru.

Indiferent de contextul politic, în special M.A.I, Parlamentul, Guvernul, M.A.E, au obligația să ia toate măsurile pentru a elimina factorii identificați că ar fi condus la împiedicarea votului.

Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege, care să poată fi adoptat de Parlament. Solicit partidelor și formațiunilor parlamentare să depună toate eforturile să respecte pe deplin standardele electorale, astfel încât situațiile de la scrutinul din mai să fie evitate.

Au fost identificate măsurile necesare care trebuie urgent adoptate:

– solicit Guvernului să elaboreze un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

– solicit partidelor să depună toate eforturile pentru ca acest proiect să îndeplinească toate exigențele electorale.”, a declarat Klaus Iohannis.