Poliţia Timiş anchetează mai mulţi suspecţi posibil a fi implicaţi în reţeaua de trafic de minori care a organizat răpirea, inclusiv personal din cadrul unităţii sanitare timişorene.
În noaptea de 18 spre 19 octombrie 2009, din secţia de Distrofici de la “Louis Ţurcanu”, Denisa Novacovici, în vârstă de două luni,  a dispărut din pătuţ, în locul ei găsindu-se un bilet. “O iau fata la neamu meu. Nu vreau să-o revăd cum cei opt cadaveri de copii în morga spitalului Ţurcanu”, era notat, ca din partea rudelor de etnie romă ale fetiţei.
Răpire “aranjată” la detaliu
În aceeaşi săptămână, EVZ relatase ce se întâmplă cu micuţii decedaţi în spital, când au venit pe lume fără acte de identitate şi nu pot fi îngropaţi creştineşte, fiind ţinuţi, cu anii, în frigiderele morgii. Răpitorii s-au folosit de cele relatate în presă pentru a “aranja” dispariţia copilului astfel încât toate aparenţele să ducă autorităţile cu gândul că rudele sau părinţii, înfricoşaţi de informaţiile din articol, să fi sustras bebeluşul ca să-l îngrijească.
Primele cercetări ale poliţiei au stabilit însă că, deşi Denisa provenea dintr-o familie de romi din Giulvăz, în care tatăl era încă minor (n.r. părinţii sunt Alexandru Petrovici, care abia de o săptămână a împlinit 18 ani, şi Codruţa Novacovici, de 19 ani). Rudele, care în momentul răpirii erau la muncă în Franţa, s-a dovedit că  nu aveau nicio legătură cu dispariţia copilului.
Doctoriţa din Satu Mare invoca naşterea “acasă”
La finele anului trecut, bebeluşul a fost descoperit în Elveţia, chiar  în plasamentul presupuşilor răpitori. Ulterior, a fost preluată de către reprezentanţi din sistemul elveţian de protecţie a copilului.
Principalii suspecţi în cazul răpirii, o femeie în vârstă de 39 de ani, doctoriţă originară din Satu Mare, şi soţul său elveţian, au fost arestaţi preventiv, situaţie în care se găsesc şi în prezent.
Când a fost descoperită, Denisa avea deja documente elveţiene, “mama” – doctoriţa din Satu Mare – declarând că a născut-o acasă. Poliţiştii români aşteaptă să primească de la elveţieni rezultatele audierilor de acolo pentru a stabili modul în care a fost răpită fetiţa din spital și cum a fost scoasă din ţară.
Plan aproape perfect
Surse apropiate anchetei internaţionale aflate în derulare susţin că românca de 39 de ani ar face parte dintr-o reţea mai veche de trafic internaţional de minori, care aducea copii din diverse ţări, în Elveţia.
Cunoscând lacunele sistemului de protecţie a copilului de acasă, femeia ar fi conceput un plan al răpirii în care alegerea copilului a fost făcută după “criterii” care nu ar fi trebuit să dea rateuri: acesta avea părinţi minori, de etnie romă, care probabil s-ar fi bucurat că au scăpat de o grijă, odată copilul dat dispărut din spital.
Pentru traficanţi, Denisa, care a ajuns la spital pentru că se născuse sub greutatea normală, era victima perfectă şi ar fi trebuit să nu fie căutată de părinţii săi. Doar că aceştia chiar îşi doreau copilul.
Întorşi imediat după răpire în ţară şi audiaţi de poliţiştii timişoreni, părinţii au cerut declanşarea unei anchete la instituţia medicală, intenţionând să dea în judecată unitatea dacă nu se va găsi o explicaţie privind dispariţia copilului.
Ancheta continuă
După ce s-au încheiat toate formalităţile şi investigaţiile medicale în cazul Denisei, părinţii ei au ajuns, acum o săptămână în Elveţia. Fericiţi că şi-au putut recupera fiica, tinerii au declarat, la coborârea din avion, la Timişoara, că medicii elveţieni au confirmat că fetiţa e perfect sănătosă. “Poate că îi era mai bine acolo, dar copilei îi e cel mai bine cu mama ei”, a declarat mama, în vârstă de 19 ani.
Codruţa Novacovici a mai spus că va avea foarte mare grijă de fetiţă. Cei doi părinţi au revenit în ţară cu o mulţime de cadouri de la elveţieni: port-bebe, mâncare, haine, produse de igienă, jucării şi chiar un cărucior. Fetiţa şi părinţii au fost preluaţi la sosirea pe Aeroportul “Traian Vuia” din Timişoara de poliţiştii, care i-au transportat până la Giulvăz.
Poliţiştii timişoreni cooperează în continuare cu autorităţile elveţiene pentru a afla toate detaliile răpirii.
Comisarul şef Robert Prohap, de la Poliţia Timiş, a declarat că cercetările nu au fost finalizate.  “Există în derulare o anchetă faţă de personalul medical de la secţia de Distrofici a Spitalului “Louis Ţurcanu”, în care sunt cercetate şi alte persoane, şi mai există un al doilea dosar, privind răpirea propriu-zisă”, a spus Prohap.
Raport UE: “România – ţară de origine a traficului de copii”
Potrivit estimărilor organizaţiilor internaţionale de monitorizare, coroborate cu datele Oficiului Federal de Poiliţie elveţian, anual între 1.500 şi 9.000 de persoane sunt victime ale traficului de persoane şi ale exploatării sexuale, în ţara cantoanelor, din 2002 încoace.
Pe de altă parte, un raport al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA) din iulie 2009, avertiza că România este ţară de origine pentru traficul de copii. “În fiecare an, un număr semnificativ de copii din UE cad victime ale traficului pentru exploatare sexuală, exploatare prin muncă, adopţie ilegală sau extracţie de organe”, atrăgea atenţia, odată cu lansarea raportului, directorul FRA, Morten Kjaerum.
Acesta mai spunea, la momentul respectiv, că foarte mulţi copii din centrele de plasament sau de îngrijire cad victime traficanţilor. Potrivit raportului FRA, un numar mare de copii dispar pur şi simplu din adăposturi şi ajung “cel mai probabil în mâinile traficanţilor”.
Mai mult decât atât, practica de a vinde bebeluşii români, uneori direct din maternitate, este des întâlnită în ţara noastră, fapt confirmat şi de Bogdan Panait, de la Oficiul Român pentru Adopţii, care nominalizează în principal Bucureştiul, Timişoara şi Aradul ca zone “fierbinţi” în acest subiect.
“Cunoaştem câteva lucruri, nu avem destule dovezi, dar nu suntem departe de a afla lucrurile acestea. Vreau să trag un semnal de atenţie şi pentru autorităţi, pentru Poliţie şi procuratură, că în zona aceasta se petrec lucruri cel puţin ciudate, prin maternităţi mai ales”, a declarat Panait, unui cotidian central, la finele anului trecut.