Vinurile si berile ingrasa mai putin decat cocktailurile.
Nu doar mesele pe care le serviti de Sarbatori va pot ingrasa, ci si bauturile pe care in mod normal nu le consumati, arata site-ul medical www.webmd.com. Cele mai bogate in calorii sunt cocktailurile, lichiorurile si coniacurile. Mai sanatoase sunt berea si vinul, care nu au la baza alcool distilat, coloranti, aditivi si alte substante care ar putea fi daunatoare organismului. Pline de calorii sunt si bauturile nonalcoolice, cum sunt moccacino, cappuccino, farpuccino. Acestea contin frisca si lapte condensat, adica grasimi.
Berea, bogata in glucide. Vinurile seci si demiseci sunt de preferat celor dulci. Acestea nu contin zahar si au, in plus, proprietati antioxidante. Fac bine inimii si nu ingrasa foarte rau. „Caloriile vor veni doar din alcool”, explica doctorul Eduard Adamescu, nutritionist si diabetolog la Cabinetul Mosilor. Berile sunt si ele de preferat cocktailurilor, dar, spre deosebire de vin, contin glucide.
Vinurile vechi, cele mai bune. Ca sa alegeti un vin de calitate, specialistii va sfatuiesc sa tineti cont de pret si sa va antrenati simturile. „Vinurile ieftine nu sunt, de obicei, vinuri bune. Un vin de calitate costa intre trei si zece euro”, spune Sergiu Nedelea, somelier la restaurantul „Casa Iancului”.
Un vin bun este limpede, are o culoare placuta si miroase apetisant. „Alegeti un vin galben-pai, galben-auriu sau unul de un rosu aprins, rosu-violaceu. Acestea sunt vinuri mai vechi. Feriti-va, in schimb, de cele amarui, cu iz otetit ori de cele extrem de dulci”, va recomanda somelierul Sergiu Nedelea.
Alcoolul, nerecomandat hipertensivilor. Ca sa nu isi piarda din calitati, vinul trebuie asociat corect la mancare. Astfel, pentru preparatele din carne alba alegeti vinuri albe, iar pentru cele gatite cu carne rosie, alegeti vinuri rosii.
Berea este de asemenea obtinuta printr-un proces natural de fermentare, nu are un continut ridicat de alcool si este bogata in vitamina B. O bere buna este limpede, nu foarte acra si nici foarte amara.
In cantitati mici (un pahar-doua), alunga tensiunea nervoasa si inlatura senzatia de oboseala. Cercetatorii afirma ca berea favorizeaza digestia, normalizeaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala si creste pofta de mancare. Cei care sufera de hipertensiune trebuie sa se limiteze la berea fara alcool.