Evenimentul Zilei > Actualitate > Fenechiu, un „Gică Contra” al sondajelor USL. Se teme că Adomniţei îi va sufla șefia CJ Iași
Fenechiu, un „Gică Contra” al sondajelor USL. Se teme că Adomniţei îi va sufla șefia CJ Iași

Fenechiu, un „Gică Contra” al sondajelor USL. Se teme că Adomniţei îi va sufla șefia CJ Iași

Miros de scandal la nivelul USL Iaşi. Nemulţumit de rezultatele sondajelor efectuate pentru desemnarea celor mai în vogă candidaţi pentru primăria şi preşedinţia Consiliului Judeţean, liderul liberal Relu Fenechiu ameninţă că nu va respecta aceste rezultate. Potrivit lui Fenechiu, nu este musai ca persoanele ieşite în sondaje pe primul loc pentru cele două demnităţi să devină nominalizările USL la viitoarele alegeri locale. Fenechiu intră astfel în conflict cu linia trasată de liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta, potrivit cărora candidaţii vor fi aleşi cei care se califică pe locul unu în sondajele celor două partide.

Motivele pentru care Fenechiu se pune de-a curmezişul acestui principiu convenit la nivelul conducerii alianţei PSD-PNL sunt temerile că Antonescu şi Ponta l-ar putea prefera pe colegul său Cristian Adominţei în dauna sa pentru locul de candidat la şefia Consiliului Judeţean Iaşi. În prezent, potrivit sondajelor, cei doi liberali se află umăr la umăr în cursă.

Candidatura independentă, fluturată ca avertisment

Pentru a da mai multă legitimitate demersului său, Fenechiu a profitat şi de nemulţumirea aliaţilor conservatori care l-ar dori propulsat pe deputatul Tudor Ciuhodaru pentru candidatura USL la primăria municipiului iaşi, în defavoarea mai vechiului rival, social-democratul Gheorghe Nechita. El nu a exclus o candidatură ca independent a acestuia şi a sugerat că PC şi PNL local ar putea susţine candidatura lui Ciuhodaru şi nu pe cea a lui Nechita, dacă co-preşedinţii USL vor decide ca postura de candidat a alianţei să revină un social-democrat.

"Nu este obligatoriu ca persoanele ieşite primele în sondajele USL pentru primării şi consilii judeţene să obţină nominalizarea alianţei pentru aceste funcţii la alegerile locale", a susţinut astăzi, deputatul PNL.

Matematica lui Fenechiu: 30 liberali calificați în sondaje, 10 pe dinafară
Fenechiu a ţinut să-şi promoveze propria viziune asupra modului în care se va derula selecţia candidaţilor USL pentru alegerile locale. Potrivit prognosticului liderului PNL Iaşi, în urma centralizării sondajelor comandate la nivelul judeţelor de USL, 30 de liberali se vor califica pentru candidaturi în tot atâtea judeţe. Doar 20 dintre aceştia vor fi desemnaţi în mod oficial candidaţi ai USL, deoarece, potrivit protocolului cu PSD, social-democraţii vor avea 21 de candidaţi în cadrul USL pentru consiliile judeţene.

În aceste condiţii, restului de 10 liberali nu le rămâne decât să candideze ca independenţi, a sugerat Fenechiu. El a dat ca exemplu cazul conservatorului Ciuhodaru, neexcluzând ca deputatul PC să candideze ca independent pentru Primăria Iaşiului.
Precedentul Ciuhodaru
Nemulţumit de rezultatele sondajelor comandate de PSD şi PNL, Ciuhodaru a cerut să se ia în calcul un al treilea sondaj comnadat de PC, avertizând în mod repetat că el va candida la primăria Iaşi indiferent de rezultatele sondajelor USL. Conservatorii ieşeni au susţinut de altfel că nu au încredere în sondajul realizat de ACD în judeţul Iaşi, acuzând faptul că cercetarea este efectuată de "o firmă de casă a deputatului Relu Fenechiu".

"Sub brandul USL, mulţi candidaţi câştigă primăria şi CJ. Primii cinci-şase candidaţi din sondaje aparţin USL. În cazul meu, sub sigla USL aş obţine peste 50% la Consiliul Judeţean, dar dacă aş candida independent, nu ştiu dacă aş lua mai mult de 25%", a admis Fenechiu, infirmând existenţa unor disensiuni în USL Iaşi.

Modestie: Nu vreau sa candidez, dar dacă-i ordin , cu plăcere!

În prezent, potrivit liderilor USL Iaşi, pesedistul Gheorghe Nichita conduce în preferinţele ieşenilor. Astfel, dacă deputatul PC Tudor Ciuhodaru se bucură de o notorietate apropiată de cea a lui Gheorghe Nichita, intenţia de vot este în favoarea social-democratului.

În ceea ce priveşte locul de candidat la CJ, Fenchiu a făcut pe modestul. "Eu nu vreau să candidez, dar dacă va trebui să o fac, voi candida", a mai declarat Fenechiu, strecurând însă o aluzie la scorul său în judeţ, "sensibil egal" cu cel înregistrat de deputatul Cristi Adomniţei, cel de-al doilea liberal inclus în sondaj pentru judeţul Iaşi.

În sondajele USL realizate la Iaşi, şapte persoane au fost nominalizate pentru primărie şi CJ. Astfel, la primăria Iaşi au fost măsuraţi Gheorghe Nichita (PSD), deputatul Tudor Ciuhodaru (PC) şi Mugur Cozmanciuc (PNL), iar la CJ senatorul Florin Constantinescu, şeful finanţelor locale Victorel Lupu (ambii PSD), Tudor Ciuhodaru (PC) şi deputaţii Relu Fenechiu şi Cristi Adomniţei (ambii PNL).

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: