Situatia e departe de a fi lamurita. Miscarea Fatah pare sa-si fi revenit din soc dupa ce joi, la capatul a cinci zile de confruntari, miscarea rivala Hamas a patruns in palatul presedintelui din Fasia Gaza si a vandalizat sediile miscarii.

Pentru Hamas, victoria echivaleaza cu „purificarea Fasiei Gaza, care va fi debarasata de tradatori”. Hamas a contestat permanent negocierile purtate de miscarea Fatah cu Statele Unite pentru rezolvarea pe cale diplomatica a conflictului cu Israel. „Israelul are mai multa mila pentru palestinieni decat Hamas”, considera unul dintre liderii Fatah, Abou Ali Chachine.

Joi, militantii Hamas au defilat in masinile invinsilor. Ei au facut mai multi prizonieri si au capturat stocurile de arme, luand chiar si antenele de satelit si usile sediilor in care se reuneau membrii Fatah.

Fatah nu renunta
Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a instituit vineri starea de urgenta in Fasia Gaza si a demis guvernul Hamas-Fatah. El a format ieri un nou cabinet, condus de ministrul de finante Salam Fayad. La randul lui, Ismail Haniyeh, reprezentantul Hamas demis din functia de prim-ministru, a numit un nou sef al securitatii in Fasia Gaza. Totusi, Haniyeh a exclus proclamarea unui alt stat palestinian in zona.

Ieri, sute de combatanti ai miscarii Fatah au incercat sa preia din nou controlul asupra institutiilor atacate de tabara rivala. Ei au luat cu asalt parlamentul si ministerele palestiniene din Ramallah, Cisiordania, strigand „Hamas, afara!”. Cativa luptatori au urcat pe acoperis, au tras focuri de arma in aer si au montat drapele palestiniene si ale miscarii Fatah. Mai multi oameni inarmati au incercat sa-l aresteze pe presedintele parlamentului, Hassan Kreicheh, un independent, dar au fost arestati de membrii Fatah.

Angajatii guvernamentali ai Hamas nu au venit ieri la serviciu, temandu-se de represaliile militantilor Fatah, care au distrus o scoala islamica, un centru cultural, sediile unor organizatii caritabile, precum si redactiile unei televiziuni si a unui post de radio.

Jaf in casa lui Arafat

In Gaza, un grup de persoane a devastat vila fostului sef al Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, de unde au ridicat documente si mai multe bunuri ale defunctului lider.  Sute de sustinatori ai miscarii Fatah au parasit Fasia Gaza, indreptandu-se spre Ramallah, in Cisiordania. Aici, insa, tensiunile erau in crestere, dupa ce Hamas a anuntat ca l-a sechestrat pe vicepresedintele Parlamentului palestinian.