Evenimentul ZileiSocialFarmacii veterinare, amendate! Au vândut „medicamentul-minune” anti-Covid fără reţetă

Farmacii veterinare, amendate! Au vândut „medicamentul-minune” anti-Covid fără reţetă

Farmacii veterinare, amendate! Au vândut „medicamentul-minune” anti-Covid fără reţetă
Farmacii veterinare, amendate! Au vândut „medicamentul-minune” anti-Covid fără reţetă deşi, medicii au tras un semnal cu privire la Ivermectina.

Farmacii veterinare, amendate! Au vândut „medicamentul-minune” anti-Covid fără reţetă. Ivermectina a fost promovată ca „medicamentul-minune” anti-COVID.

Trei farmacii veterinare din Brăila au fost amendate de Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Brăila. Acestea nu au nerespectat regimul de comercializare. Au vândut Ivermectina fără reţete de la medici veterinari. Informaţiile le-a furnizat purtătorul de cuvânt al DSV, Dragoş Frigioiu.

Farmacii veterinare, amendate! Au vândut „medicamentul-minune” anti-Covid fără reţetă

DSV Brăila a demarat un control la farmaciile veterinare după ce au apărut informaţii cu privire la faptul că acest produs ar putea fi folosit în tratamentul împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

Oamenii de știință au avertizat despre acest medicament antiparazitar că nu este un remediu ca tratament pentru Covid-19. Ivermectina este folosită pentru tratarea paraziților precum păduchii. Şi a fost utilizat ca tratemnt pe scară largă în Africa subsahariană încă din anii 1990.

După acest zvon, că ajută în lupta cu noul corornavirus, stocurile s-au golit rapid din farmaciile veterinare. Trebuie spus că Ivermectina e folosită, printre altele, și pentru tratarea paraziților câinilor sau pisicilor.

Şi totuşi, în ciuda avertismentelor medicilor veterinari care au spus că medicamentul e periculos pentru oameni, el continuă să fie comercializat.

„În prezent, se desfăşoară controale care vizează modul în care a fost comercializat antiparazitarul pe bază de Ivermectină în perioada 25-31 ianuarie. În urma controalelor efectuate, la trei farmacii veterinare verificate s-a constatat abatere de la normele sanitar-veterinare, având în vedere că antiparazitarele şi antibioticele nu pot fi eliberate din farmacii decât pe bază de reţetă eliberată de către un medic veterinar. Drept urmare, pentru nerespectarea regimului de comercializare, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 2.100 lei, respectiv 700 de lei pe fiecare punct farmaceutic”, a declarat Dragoş Frigioiu.

Controalele care vizează comercializarea de către farmaciile veterinare a antiparazitarului pe bază de Ivermectină se vor încheia luni, 15 februarie, se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres.


Accesează: