Andrei Gabriel Bogdan a căzut victimă gestului nebunesc al lui Roberto Zanier, un italian în vârstă de 35 de ani, care în dimineaţa zilei de 21 decembrie şi-a ucis mama şi apoi şi-a descărcat pistolul şi în chiriaşii români care locuiau într-un apartament din oraşul Latina. Tatăl acestuia şi fratele mai mic şi-au dat acordul pentru ca organele lui Andrei (care mai funcţionau doar datorită aparatelor medicale) să fie transplantate altor bolnavi, impresionând prin gestul lor întreaga Italie.
„Corneea, rinichii, ficatul şi inima au fost deja prelevate şi a fost deja efectuat un transplant. Medicul primar Giorgio Stabile, de la spitalul Santa Maria Goretti, unul dintre puţinele locuri din regiunea Lazio unde au loc transplanturi de ficat şi rinichi, a ieşit cu lacrimi în ochi să le dea vestea familiilor. Un gest, dincolo de nenorocirea suferită, care arată până unde poate duce omenia, la unii fără limite. Oameni cu adevărat de pus în manuale, oameni care arată că nimic nu este mai presus decât viaţa, oameni care sunt exemplu pentru cei din jurul lor. Oameni care au făcut acest gest fără să ceară nimic, cu toate că nevoile din aceste momente sunt foarte mari“, a declarat Alina Cărăbuş, vicepreşedinta ONG-ului „Un Modo Serono“, potrivit cotidianului nemțean Realitatea Media.
Strâng bani pentru repatrierea trupurilor
După tragedia în care au murit atât Andrei cât şi mama acestuia (Elena Tudosă, 44 de anim împuşcată tot în cap), urmează repatrierea trupurilor (după Revelion). Deoarece costurile sunt foarte mari, rudele victimelor şi reprezentanţii imigranţilor români din Italia fac apel la cei cu suflet mare să contribuie, cu cât pot, pentru a ajuta la strângerea sumei necesare acestei proceduri. Repatrierea unui singur trup costă între 3.000 şi 5.000 de euro (în funcţie de condiţiile specifice şi de firma aleasă). Pentru că este vorba de două trupuri, e posibil ca, dacă e găsită o firmă unde se manifestă înţelegere, toată cheltuiala să fie puţin mai mică decât dublul pentru o singură repatriere. „Familia aceasta simplă şi greu încercată are nevoie într-adevăr de ajutor! O spunem noi, sus şi tare, pentru că ei nu au nici curajul, nici firea şi nici puterea de a cere. Ajutaţi această familie pentru a putea să ducă pe cei dragi acasă! Orice gest, cât de mic, poate fi de folos. Mai ales acum, când fiecare dintre noi cheltuim pe nimicuri şi cadouri de multe ori inutile. Să rupem ceva şi să dăm acestor oameni, pentru care viitorul s-a oprit aici”, a mai precizat Alina Cărăbuş.
Filmul unei execuţii
Nenorocirea care a îndoliat judeţul nostru s-a petrecut în dimineaţa de 21 ianuarie, când Andrei şi mama lui au fost împuşcaţi, în cap de italianul Roberto Zanier (35 de ani), un fost agent de pază, care suferea de depresie. Străinul nu dormise în ultimele trei nopţi, avea, ilegal, un pistol calibrul 38, iar în noaptea de 20 spre 21 decembrie, la ora 04.30, a băgat cartuş pe ţeavă, s-a dus în dormitorul în care dormea mama lui (Marina Londero, de 68 de ani) şi a împuşcat-o direct în frunte. Apoi a umblat aiurea pe străzi până la 06.30, când a ajuns la casa unchiului său, imobil în care locuiau, cu chirie, trei români. A spart uşa de la intrare şi, fluturând arma, a început să urle că vrea banii pentru chirie. Primul care i-a ieşit în cale a fost Florin Dumitrache (din Focşani, prietenul Elenei Tudose). Italianul doar l-a zgâriat cu glonţul tras înspre el, după care a îndreptat arma spre Andrei, care a fost împuşcat în cap.
Între timp, în curte a apărut şi Elena Tudosă, care se întorcea de la schimbul trei şi care a fost executată fără milă. Fiul cel mic al femeii a scăpat cu viaţă doar pentru că ucigaşul a rămas fără gloanţe. După masacru, italianul s-a urcat într-o maşină şi a plecat, iar în urmărirea acestuia au pornit zeci de carabinieri şi mai multe elicoptere. Roberto Zanier a fost prins după patru ore. El aruncase arma într-un canal, era în stare de şoc şi nu s-a opus arestării. În primele declaraţii date în faţa anchetatorilor, italianul a spus că şi-a ucis mama pentru că „se apropie sfârşitul lumii“ şi a mărturisit că avea nevoie de bani, deoarece rămăsese fără slujbă.