Unul dintre factorii care influenţează momentul listării pe Bursă a acţiunilor Facebook este legat de solicitarea Comisiei pentru Securitate şi Schimburi potrivit căreia companii ca Facebook trebuie să dezvăluie informaţiile financiare dacă au mai mult de 500 de investitori privaţi.

Potrivit surselor citate, site-ul de socializare va anunţa că a depăşit această limită la sfârşitul anului trecut.

În acelaşi timp, Facebook se confruntă cu o presiune din partea propriilor angajaţi, care, din cauza restricţiilor interne, nu îşi pot vinde acţiunile pe piaţa secundară.

Compania privată SharesPost, care achiziţionează acţiuni ale companiilor nelistate, a vândut 100.000 acţiuni Facebook pentru 3,4 milioane de dolari, ceea ce duce la o evaluare de 85 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, firma de investiţii General Atlantic a cumpărat 0,1% din acţiunile Facebook, într-o tranzacţie care evaluează site-ul la 65 miliarde de dolari.

Încă un pas către bula reţelelor de socializare

Unii specialişti susţin că reţelele de socializare sunt supraevaluate şi că ceea ce se întâmplă în prezent nu este decât o nouă bulă speculativă, asemenea bulei imobiliare care a dus la criza creditelor subprime din Statele Unite, în anii 2007-2008.

Pe de altă parte, alte voci din piaţă spun că nu poate fi vorba despre un "bubble" decât dacă marii jucători de pe piaţa reţelelor de socializare sunt listaţi pe Bursă.

Astfel, în ambele situaţii, listarea companiilor deschide accesul liber al pieţei spre acţiunile acestora. În acest context, preţul acţiunilor ar putea creşte foarte mult şi ar putea scădea la fel de mult, în funcţie de încrederea pieţelor în reţelele de socializare.