Opozantul Alexei Navalnîi a publicat pe Instagram, în data de 8 februarie, ceea ce a numit o investigație în care vorbește și despre o întâlnire pe un iaht a mogulului metalurgiei, Oleg Deripaska, cu vicepremierul Serghei Prihodko, care joacă un rol important în diplomația rusă. Navalnîi a prezentat într-adevăr o fotografie cu cei doi pe un iaht.

Potrivit lui Navalnîi, această întâlnire ar fi făcut parte din campania de influențare de către Moscova a alegerilor prezidențiale din Statele Unite, din 2016. Astfel, Deripaska ar fi jucat rolul de mesager între fostul șef al campaniei electorale a lui Trump, Paul Manafort, și Kremlin.

Într-o postare pe Instagram, Deripaska a negat afirmațiile lui Navalnîi.

Cert este că, la solicitarea organismului rus de reglementare a media, Roskomnadzor, Facebook, proprietarul Instagram, a blocat două postări ale Nastiei Ribka, cea care i-ar fi furnizat lui Navalnîi informații despre întâlnirea Deripaska-Prihodko.

Prima postare blocată  avea titlul: „Antrenament: La vânătoare de oligarhi”, în care Ribka era fotografiată alături de Deripaska. A doua era o înregistrare video în care Nastia Ribka apărea plângând și spunând că a fost victima unui viol în grup pe iaht.

(Nastia Ribka)

Ea a revenit ulterior în legătură cu această postare, afirmând că a fost o glumă.

Săptămâna trecută, Deripaska a depus plângeri împotriva lui Navalnîi pentru defăimare și împotriva Ribkăi, pentru publicarea unor materiale video procurate clandestin prin violarea proprietății private.

Un tribunal rus a cerut Roskomnadzor să blocheze postările până ce disputa va fi soluționată.

Într-o declarație pentru portalul de știri RBC, Facebook a afirmat: „În cazurile în care agențiile de stat consideră că anumite conținuturi de pe internet violează legile, ele pot solicita restricții în legătură cu acele conținuturi.”