Evenimentul Zilei > Actualitate > Extremist maghiar reţinut pentru afișare de însemne naziste
Extremist maghiar reţinut pentru afișare de însemne naziste

Extremist maghiar reţinut pentru afișare de însemne naziste

Manifestările maghiarilor clujeni de comemorare a Revoluției de la 1848 au culminat cu reținerea unui membru al unei grupări paramilitare maghiare cunoscută sub numele de “Plutonul Secuiesc”.

Balasz Pall Gergely este șeful formațiunii paramalitare și a fost reținut deoarece pe una dintre mânecile hainei sale avea brodat un cap de mort, iar sub motto-ul trupelor SS din Germania nazistă – “Meine Ehre heisst Treue”, în traducere “Onoarea mea de numește fidelitate”.
Comisarul șef Marcel Bonțidean, șeful Poliției Cluj Napoca, a declarat că Balasz Pall a fost reținut și că, după audieri, pe numele lui va fi întocmit un dosar penal pentru afișare de însemne naziste.
“Avea pe mâneca hainei o deviză care era folosită de SS. Colegii mei îi vor întocmi un dosar penal”, a spus comisarul șef Bonțidean.
Organizarea formațiunii paramilitare “Plutonul Secuiesc”, care are sediul de bază la Miercurea Ciuc, este stabilită după regulile militare.
Oficialii din Jandarmeria Cluj spun că Balasz Pall are gradul de colonel, iar ceilalți membri care i se adresează folosesc formula “domnule colonel”.
“Au uniforme, grade, funcții, organizare și instrucții după tipar militar”, se arată într-un document publicat pe pagina de internet a “Plutonului Secuiesc”.
Oficial, formațiunea paramilitară este o subdiviziune a Gărzii Maghiare, mișcare pusă în afară legii de Tribunalul Budapesta și de Guvernul Maghiar.
“Ținutul Secuiesc nu este România”
La Cluj Napoca, la manifestări, au participat petru membri din “Plutonul Secuiesc”, care au afișat și o pancartă pe care era scris “Szekelyfold nem Romania”, în traducere “Ținutul Secuiesc nu este România”.
După discursuri, cei patru reprezentanți ai “Plutonului Secuiesc” au depus și o coroană de flori și au fost aplaudați de sutele de etnici maghiari care au participat la manifestările de comemorare.
Germania a condamnat motto-ul nazist
Expresia pe care “colonelul Balasz” a afișat-o la Cluj Napoca a fost catalogată în 2005 de Curtea Constituțională de la Karlsruhe ca fiind una periculoasă.
Mai multe  organizații evreiești s-au adresat Curții germane pentru a obține o decizie pentru ca și expresia “Gloria și Onoarea SS’, folosită de neonaziștii germani, să fie incriminată de legea germană.
Judecătorii au decis în schimb că această expresie nu are nimic periculos și că nici nu poate fi asemănată cu alte decizii folosite de naziști- “Sânge și onoare” sau “Onoarea mea se numește fidelitate”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: