Povestea lor începe în anii 1800, atunci când un francez, Martin Fugate s-a căsătorit cu americancă Elizabeth Smith, o femeie cu tenul foarte pal și care din cauza mutațiilor genetice apărute din cauza încrucișărilor repetate între membri aceleași familii, a dat naștere la patru copii cu pielea albastră. Adevărați “ștrumfi” din desenele animate. Sau de la ei s-a inspirat James Cameron pentru filmul Avatar? Nu știm. În orice caz, putem spune că au sânge albastru.
Din cauza faptului că trăiau într-o zonă izolată membri a două familii s-au căsătorit generații de-a rândul numai între ei. Aceste relații au dus la apariția unei  gene recesive care afectează sângele și care se numește methemoglobinemie și care constă în faptul că sângele are o culoare mult mai închisă decât culoarea normală.
Primul membru al familiei s-a făcut cunoscut în 1958, atunci cînd a fost nevoit să își ducă soția la spital. Dar, surpriză, doctorii i-au acordat  mai multă atenție lui, decât nevestei. După mai multe consultații efectuate în 1974, s-a ajuns la concluzia că în afară de culoarea albastră a pielii nu mai are nicio afecțiune. Atunci doctorul a declarat: “Este la fel de albastru ca lacul Louise, sau ca o zi caldă de vară”.
Începând cu ani ‘80, problema lor s-a rezolvat, descoperindu-se că dacă familia consumă un amestec de câteva substanțe preparate de medici, se revine la o culoare normală. Asta pentru că sângele căpăta culoarea normală. Condiția era ca substanța “miraculoasă” să fie consumată zilnic.