Evenimentul Zilei > Justitie > EXSLUSIV EVZ. SURSE: Cum a fost ÎNREGISTRAT AMBIENTAL teroristul SECUI Beke Istvan când punea la cale EXPLOZIA de 1 DECEMBRIE. Extremistul a fost DAT DE GOL chiar de un PRIETEN din organizaţia EXTREMISTĂ 64 de COMITATE
EXSLUSIV EVZ. SURSE: Cum a fost ÎNREGISTRAT AMBIENTAL teroristul SECUI Beke Istvan când punea la cale EXPLOZIA de 1 DECEMBRIE. Extremistul a fost DAT DE GOL chiar de un PRIETEN din organizaţia EXTREMISTĂ 64 de COMITATE

EXSLUSIV EVZ. SURSE: Cum a fost ÎNREGISTRAT AMBIENTAL teroristul SECUI Beke Istvan când punea la cale EXPLOZIA de 1 DECEMBRIE. Extremistul a fost DAT DE GOL chiar de un PRIETEN din organizaţia EXTREMISTĂ 64 de COMITATE

Beke Istvan a încercat să mintă autorităţile judiciare care îl anchetează, dar a fost dat de gol chiar de un prieten care participase la întâlnirea unde a fost pus la cale atacul terorist de la Târgu Secuiesc. Întâlnirea a fost monitărizată şi înregistrată de serviciile speciale. EVZ a intrat în posesia unor informaţii interesante legate de ancheta pe care autorităţile au declanşat-o împotriva extremisului maghiar Beke Istvan, acuzat de acte de terorism şi arestat preventiv după ce a încercat să detoneze mai multe petarde puternice montate într-un dispozitiv exploziv.

Beke a fost arestat preventiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la începutul lunii decembrie 2015, fiind anchetat de DIICOT pentru ca a încercat să detoneze un dispozitiv exploziv de Ziua Naţională a României, în timpul parade militare din oraşul Târgu Secuiesc, unde suspectul locuieşte.

Înainte ca Beke să-şi pună planul în aplicare, în dimineaţa zilei de 1 decembrie 2015, autorităţile judiciare au declanşat mai multe percheziţii şi l-au reţinut pe suspectul principal. Mai multe persoane implicate în această tentativă de comitere a unui act terorist au fost, de asemenea, audiate şi domiciile lor au fost percheziţionate.

Arestarea pentru 30 de zile a fost decisă după ce Beke a fost audiat la Înalta Curte de Casaţie şi Justitie. Acesta a atacat măsura, dar instanţa de control a menţinut-o.

Conform documentelor existente la dosarul instanţei, Beke a precizat în faţa magistraţilor că ştie foarte bine limba română şi că pricepe procedurile judiciare.  Acesta a refuzat să-I fie adus un translator. Atitudinea suspectului în faţa instanţei intră în contrast flagrant cu declaraţiile soţiei acestuia.

Imediat după reţinere, soţia lui Beke a clamat că suspectul nu cunoaşte limba română şi că autorităţile au comis un abuz pentru că au refuzat să-I aducă un translator.

Surse judiciare care au avut acces la dosarul lui Beke au mai prezentat şi alte informaţii foarte interesante pentru EVZ.

Conform surselor citate, în 10 octombrie 2015, serviciile speciale au reuşit să plaseze tehnică operativă la o întâlnire a mai multor membri ai Mişcării 64 de Comitate, o mişcare radicală, şovină, care face propagandă extremistă şi incită la ură pe criterii entice.

La această întâlnire a fost discutat şi gândit atentatul pregătit pentru 1 decembrie 2015.

Autorităţile care au înregistrat discuţiile şi au analizat apoi transcrierile au constatat cum s-a ajuns la decizia ca Beke să realizeze concret dispozitivul explozibil. Acesta a explicat celor cu care punea la cale atentatul că va utiliza un sistem cu fitil şi declanşare de la distanţă care va aprinde simultan 3-4 petarde foarte puternice şi că dispozitivul se va alimenta de la o baterie.

După ce au analizat discuţiile şi au adunat alte probe, când au trecut la efectuarea percheziţiilor, autorităţile judiciare au descoperit în casa lui Beke exact dispozitivul descris la momentul când a fost gândit actul terorist.

Anchetatorii au adunat probe care dovedesc, spun sursele judiciare citate, că Beke a cumpărat dispozitivele pirotehnice de care avea nevoie de la o firmă din Timiş.  Documentele care dovedesc achiziţia au fost identificate după un control al IPJ Timiş şi prezentate apoi instanţei.  

Beke a cumpărat de la această firmă 400 de articole pirotehnice care erau ambulate in 20 de cutii.

Judecătorii care au decis să-l aresteze pe Beke au constatat că acesta a încercat să inducă în eroare autorităţile judiciare. După reţinere, în timpul primelor audieri, suspectul a declarat că doar două persoane au participat la întâlnirea din 10 octombrie 2015, unde s-a pus la cale atacul.

„Întâmplător”, cele două persoane indicate de Beke erau plecare din România şi autorităţile judiciare nu puteau să le audieze pentru a vedea ce au de spus.

Înregistrările realizate de serviciile speciale demonstrau însă că la întâlnirea din 10 octombrie participaseră mai multe persoane. Culmea este că Beke a fost dat de gol chiar de către un prieten a lui şi participant la discuţia monitorizată de autorităţi.

Astfel, conform sursei EVZ, unul dintre participanţii la discuţia din 10 octombrie, Istvan Hodor, a declarat procurorilor că a participat la întâlnirea respectivă şi că este prieten cu Beke, fără să ştie că Beke nu l-a indicat ca participant. Autorităţile au efectuat o percheziţie şi la domiciliul lui Hodor.  

Mai mult chiar, în timp ce Beke încerca să mintă autorităţile judiciare, prietenul lui, Hodor, dădea un interviu unui jurnalist maghiar căruia îi povestea cum a fost codificat cu cuvântul “pizza” dispozitivul pe care Beke voia să-l detoneze în timpul parade militare.

Probele din dosar indică faptul că Beke voia să asambleze dispozitivul explozibil din mai multe petarde de tip FP3. Este vorba de petarde puternice care sunt preferatele huliganilor care provoacă scandaluri şi acte violente în timpul competiţiilor din fotbal.

Informaţii oferite de sursele EVZ în 1 decembrie, când a fost reţinut Beke, spun că intenţiile extremiştilor din Mişcatea 64 de Comitate (HVIM) de a planifica provocarea unei explozii la Târgu Secuiesc  au fost cunoscute şi de serviciile secrete din Ungaria care au colaborat cu instituţiile abilitate din România pentru prevenirea actului terorist.  

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.