Expoziţie de dulciuri cu vânzare la Timişoara

Expoziţie de dulciuri cu vânzare la Timişoara

Zeci de sortimente de prăjituri, torturi, sute de mini-tarte, amandine atent decorate sau delicii dulci “de casă" îşi fac concurenţă de mâine până duminică în centrul Timişoarei.

Două cofetării cu tradiţie, Krotz şi Trandafirul, şi-au pus maeştrii cofertari să îşi arate talentul pentru o expoziţie dulce cu vânzare înaintea Paştelui. Expoziţiile lor au devenit o tradiţie în ultimii ani, iar cofetarii spun că în ciuda crizei, comenzile sunt neaşteptat de mari în această perioadă.

Torturile, cele mai căutate

Se comandă de la cozonaci şi pască şi până la prăjituri după reţete preluate de la bunici. Cel mai adesea însă lumea cumpără torturi. “Avem foarte multe comenzi de torturi. Este şi Sfântul Gheorghe şi atunci lumea se aprovizionează. Se comandă zeci de torturi şi prăjituri mărunte, dar cea mai mare solicitare este pentru torturi", ne-a spus Lucia Torţ, cofetăreasă la una dintre cofetăriile din centrul Timişoarei. Ca să fie siguri că vând toate bunătăţile cu frişcă, fructe, marţipan şi glazuri colorate, cofetarii deschid cu noaptea-n cap. La Krotz, bunăoară, expoziţia de prăjituri cu vânzare se deschide mâine dimineaţă la ora 7.00, iar ultimul client va fi servit la ora 20.00. Programul este valabil şi pentru zilele de vineri şi sâmbătă. Alături, la cofetăria Trandafirul, programul este vineri şi sâmbătă între orele 8.00 şi 20.00. Intrarea este gratuită, pentru că, mai spun cofetarii, “prăjiturile sunt oricum aşa de apetisante, încât toată lumea cumpără câte ceva după ce a vizitat expoziţia. O ştim din experienţa anilor trecuţi". Prăjituri "light"

Chiar dacă sunt scumpe, timişorenii preferă de Paşti prăjiturile cumpărate. “Nu mai am timp şi de aşa ceva. Nu mai e ca în copilărie când mama bucătărea o grămadă. Acum lucrez vineri, inclusiv, să cumpăr prăjituri e şingura şansă să am ceva dulce pe masă", mărturiseşte Ionela Lucescu. Un alt trend al momentului în materie de dulciuri sunt prăjiturile considerate “light": tarte (inclusive în varianta “mini") cu fructe şi frişcă, să nu pice “greu" pe lângă friptura de miel şi ouăle umplute. La expoziţiile cofetarilor preţurile la prăjituri diferă funcţie de ingrediente. Toate însă se vând la kilogram. Cele mai scumpe sunt torturile cu ciocolată, fructe şi nucă sau tortul mascarpomne, care ajung la 40 de lei kilogramul. Tortul “Diplomat" este cel mai ieftin – 25 de lei kilogramul.

Ne puteți urmări și pe Google News