Evenimentul Zilei > EVZ Special >  Experții, surprinși de noua boală misterioasă. „Nimeni nu știe nimic”
 Experții, surprinși de noua boală misterioasă. „Nimeni nu știe nimic”

 Experții, surprinși de noua boală misterioasă. „Nimeni nu știe nimic”

Oficialii și experții din domeniul sănătății sunt încă nedumeriți de apariţia unei boli misterioase. Până în prezent sunt spitalizat peste 500 de persoane și o persoană decedată.

Boala misterioasă a fost detectată pentru prima dată sâmbătă seara. Oamenii au început să aibă convulsii din senin, a declarat Geeta Prasadini, directorul sănătății publice. Totul s-a întâmplat în statul Andhra Pradesh din sudul Indiei.

De atunci, au fost raportate simptome care variază de la greață și anxietate la pierderea cunoștinței la 546 de pacienți internați în spitale. Mulți și-au revenit și s-au întors acasă, în timp ce 148 sunt încă tratați, a spus Dasari Nagarjuna, un purtător de cuvânt al guvernului.

Echipe de experți au ajuns în oraș de la institutele științifice de top din India. Au fost deja lansate diferite teorii. Cea mai recentă ipoteză este contaminarea alimentelor cu pesticide.

Analizele preliminare de sânge au relevat cantități mari de plumb și nichel

Pacienții au prezentat simptome diverse, de la greață la convulsii și leșin, spun medicii. Iar acest lucru se întâmplă în timp ce India se luptă cu un număr mare de cazuri de coronavirus. Andhra Pradesh a fost unul dintre cele mai afectate state, cu peste 800.000 de cazuri, a treia cea mai mare cifră din țară.

Însă Covid-19 nu pare să fie cauza spitalizărilor în weekend. Ministrul Sănătății din statul respectiv, Alla Kali Krishna Srinivas, a spus că toți pacienții au fost testați pentru coronavirus, iar rezultatele au fost negative.

Srinivas a spus că probele de sânge ale pacienților nu au evidențiat nicio dovadă a unei infecții virale

„Am exclus contaminarea apei sau poluarea aerului drept cauză, după ce oficialii au vizitat zonele în care oamenii s-au îmbolnăvit”, a spus el. „Este o boală misterioasă și doar analiza de laborator va dezvălui ce este.”

Însă, Narasimha Rao, reprezentant al partidului de guvernământ, a trimis un mesaj jurnaliștilor locali în care a spus că analizele preliminare de sânge, efectuate de Institutul de Științe Medicale din Delhi, au arătat că majoritatea probelor conțin plumb, nichel și alte metale grele.

Într-o declarație publicată de ministerul indian al Sănătății, se spune că vicepreședintele Venkaiah Naidu a trimis la Eluru, unde s-au produs majoritatea îmbolnăvirilor, o echipă de experți.

Experții testează pentru a vedea dacă pesticidele au contaminat iazurile de pește

Jaganmohan Reddy, înalt oficial indian, a vizitat spitalul guvernamental Eluru și s-a întâlnit cu pacienții aflați în tratament. Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt, de asemenea, așteptați să sosească în Eluru pentru investigații suplimentare.

Partidul de opoziție Telugu Desam a cerut o anchetă asupra incidentului, insistând că sursa îmbolnăvirilor misterioase ar fi contaminarea, relatează kmvt.com.