Evenimentul Zilei > Actualitate > Experți: Grinzile construite de Saligny, la Cazinoul din Constanța, în stare perfectă. Vor rezista încă 100 de ani
Experți: Grinzile construite de Saligny, la Cazinoul din Constanța, în stare perfectă. Vor rezista încă 100 de ani

Experți: Grinzile construite de Saligny, la Cazinoul din Constanța, în stare perfectă. Vor rezista încă 100 de ani

Echipele de experți și muncitori, care lucrează de aproape șapte luni la proiectul de consolidare și reabilitare a Cazinoului din Constanța, caută soluții pentru ca, odată restaurat, să poată funcționa cel puțin încă 100 de ani de acum încolo.

Lucrările la bijuteria arhitecturală se desfășoară conform graficului, potrivit primăriei Constanța. Planșeele peste parterul clădirii au fost decopertate, descoperindu-se grinzi corodate care pot afecta structura de rezistență a imobilului. De fapt, în acest moment se decopertează pardoselile ca să se vadă starea planșeelor, se înlătură tencuielile interioare și exterioare, pentru ca specialiștii să poată studia zidurile de rezistență.

S-a descoperit că unele dintre grinzile metalice ale planșeelor sunt corodate și vor fi înlocuite. Arhitectul Radu Cornescu, desemnat de primăria Constanța să colaboreze cu echipa de restaurare, spune că lucrările la Cazinou dezvăluie realitatea. „După ce s-au demolat planșeele, s-a constatat că majoritatea grinzilor din anumite zone sunt corodate și nu mai pot rămâne”, a declarat reputatul arhitect constănțean.

„Noi vrem ca acest Cazino să reziste încă 100 de ani, așa că, acum, toate aceste grinzi metalice vor fi înlocuite cu materiale mult mai bune. Vor fi vopsite cu 3 straturi de vopsea rezistentă la coroziune. Sunt afectate și de aerul salin. Abia acum, după lucrările de decopertare, vedem în ce stare este structura Cazinoului”, a dezvăluit Arh. Radu Cornescu.

Iar șeful lucrărilor de la Cazinoul din Constanța, Gabriel Puchiu, a explicat că „după aceste lucrări de decopertare vom primi de la proiectant următoarea etapă – adică armare și cofrare a plăcii peste parter”, mărturisind că „grinzile construite de Anghel Saligny, acum mai bine de 100 de ani, sunt singurele care sunt în stare nu bună, ci foarte bună”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE